Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom fietsen je slimmer maakt en nog 5 redenen om het vaker te doen

fietsen-maakt-slimmer-en-dit-is-waarom.jpg

Nederland is een echt fietsland. Ongeveer elke Nederlander heeft wel een fiets en fietst gemiddeld 2,5 kilometer per dag. Maar wist je dat er nog veel leukere redenen zijn om vaker de fiets (ook buiten Nederland) te pakken? 

Fietsen is gezond

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar het is wel heel erg waar. Door vaak op de pedalen te trappen zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft en vet verbrandt. Wist je dat een kwartiertje fietsen al 13% conditieverbetering oplevert, voor iemand die ongetraind is? En wanneer je meer dan 30 minuten per dag intensief fietst, voldoe je al aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Door veel te fietsen, en dus veel te bewegen verbeter je daarnaast je weerstand en de spijsvertering, dus kom je minder snel aan. Ook wordt de samenstelling en de stroming van het bloed verbeterd door de beweging van het fietsen. En als de zon schijnt vang je óók nog eens de nodige vitamine D op. Dus neus in de lucht en trap maar door op die pedalen!

Getrainde spieren

Ook heeft fietsen voordelen voor de spieren. Tijdens het fietsen train je vooral de dijbeenspieren. Deze spieren zorgen ervoor dat je vanuit je stoel op kunt staan. Naast dat op de fiets stappen je niks kost, bespaar je nu ook nog eens op een abonnement bij de sportschool.

Op de fiets ben je slimmer

Pak je regelmatig de fiets? Grote kans dat je een stuk slimmer bent dan iemand die nooit fietst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat fietsen je slimmer maakt. Hoe? Door meer te bewegen, verhoog je de aanmaak van nieuwe hersencellen. En dan met name hersencellen voor je geheugen. Geniaal!

Vermindert stress

Elke vorm van beweging zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomt in je hersenen. Dat hormoon zorgt voor vermindering van stress en geeft je een blij gevoel. Een rondje fietsen werkt dus heel rustgevend en maakt je een gelukkiger mens.

Zo vrij als een vogel

Op de fiets springen kost niks en kan altijd. Dat wij een echt fietsland zijn is bekend, maar dat er ook buiten Nederland zoveel te ontdekken valt op de fiets is door veel mensen nog onontdekt. Ga je online op zoek naar fietsvakanties dan kom je uit bij prachtige bestemmingen zoals de fietscruise Donau: van Passau naar Wenen, of een fietsreis waarbij je gaat eilandhoppen op de Zuid-Ionische eilanden. Op de fiets ben je letterlijk zo vrij als een vogel. Zet dus snel jouw fietsvoelsprieten aan en ontdek waar jouw volgende fietsvakantie naartoe gaat.

Slapen als een roosje

En dan is het na al dat fietsen en in de buitenlucht vertoeven natuurlijk heerlijk om rozig in slaap te vallen. En dat gaat je zeker lukken want uit onderzoek is gebleken dat mensen die een halfuurtje per dag fietsen al veel sneller inslapen dan niet fietsers. Hoe fijn om elke avond te slapen als een roos.

In samenwerking met: 

Bron | Kras
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Fietsen met een rok? Géén probleem!
Deze schoonmaakmiddelen kunnen we beter (veel) minder vaak gebruiken
Meer volume in je haar? Was het eens met conditioner

Meld je aan voor de Margriet reis nieuwsbrief!

Bekijk ook

Dit is de enige juiste manier om je zwemkleding te wassen

Ook interessant