Slimme voeding: dít eten houdt je hersenen gezond
We gebruiken voeding vooral om ons lijf te vullen, maar wist je dat je het ook kunt gebruiken om je hersenen gezond te houden? Oké, je zult niet ineens een een ander IQ krijgen, maar bij het gezond en fit houden van je hersenen spelen bepaalde voedingsmiddelen een belangrijke rol.
Door het nuttigen van onderstaande etenswaren kun je bepaalde mentale taken, zoals geheugen en concentratie, verbeteren. Food for thought.
Voeding en gezonde hersenen
Diëtiste Desiré van der Kruk vertelt in VIVA wat de beste voeding is om de hersenen gezond te houden.
Blauwe bessen en aardbeien
In de wetenschap zijn ze er over uit: bessen zijn de beste fruitsoort voor een portie gezonde hersenen. Zo blijkt uit een studie die maar liefst twintig jaar duurde. Gedurende deze studie werden 16.000 oudere volwassenen geobserveerd en daaruit bleek dat de groep die de meeste bosbessen én aardbeien aten, de minste cognitieve achteruitgang hadden. De wetenschappers verklaren dit door de anthocyanen die in bosbessen en andere donkere bessen zitten. Dat is een groep plantaardige stoffen met antioxidanten en ontstekingsremmende effecten. Bovendien zijn ze ook gewoon heel erg lekker in de yoghurt of als tussendoortje, maar wat dacht je van door een salade? Smullen!
Koffie en thee
Uit onderzoek blijkt dat mensen die cafeïne hebben gedronken, beter scoren op geheugen testen. Ha! Zeg dat maar eens tegen de mensen die klagen dat je teveel koffie drinkt. In een van de onderzoeken vroegen de wetenschappers van de Johns Hopkins University aan deelnemers om een reeks afbeeldingen te bestuderen. Vervolgens moesten ze een placebo of een pil van 200 milligram cafeïne te nemen. Overduidelijk was dat de groep mensen die de pil mét cafeïne had genomen, zich de afbeeldingen de volgende dag beter kon herinneren dan de placebo groep. Cafeïne biedt dus meer dan alleen een korte energiestoot.
Vette vis
Zeg je hersenvoedsel, dan zeg je vette vis. Zalm, haring, forel, sardines en makreel: allemaal rijk aan omega-3-vetzuren en dus allemaal súpergoed voor je brein. Ongeveer dertig procent van je hersenen bestaat uit dit soort vetten. Bovendien wordt het gebruikt om hersen- en zenuwcellen op te bouwen. Daarnaast zijn deze vetten essentieel voor leren en het geheugen. Zet daarom een keer per week vette vis op het menu.
Lees ook
Met deze dagelijkse dingen blijft je brein in uitstekende conditie
Groene bladgroenten
Als je veel groene bladgroenten eet, is de kans groot dat de cognitieve achteruitgang langzamer gaat dan bij mensen die dit niet doen. Vooral spinazie en boerenkool blijken echte powerfoods voor de hersenen. Ze bevatten bronnen van foliumzuur, carotenoïden, vitamine E en flavonoïden. Deze voedingsstoffen zijn gerelateerd aan een lager risico op dementie. Bovendien bevatten ze ook nog eens weinig calorieën en geven ze lang een verzadigd gevoel door de vele vezels.
Noten
Ook noten kunnen de cognitie verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die gedurende een aantal jaar regelmatig noten eten, een scherper geheugen hebben in vergelijking met degenen die geen noten eten. De gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E in noten kunnen de voordelen voor de gezondheid van de hersenen verklaren. Zo beschermt vitamine E de celmembranen tegen schade door vrije radicalen en helpt het de cognitieve achteruitgang te vertragen.
Wil je jouw hersenen dus gezonder maken? Voeg bovenstaande producten dan toe aan je dieet. Daarnaast zijn olijfolie, peulvruchten en volkoren producten ook aan te raden voor een helderdere bovenkamer.
Bron | VIVA
Beeld | iStock