Slik je déze medicatie? Pas dan extra op bij hoge temperaturen Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Slik je déze medicijnen? Pas dan extra op bij hoge temperaturen

Op warme dagen moeten we allemaal wat extra voorzorgsmaatregelen nemen om niet oververhit te raken. Maar mensen die bepaalde medicatie slikken, moeten extra oppassen. Sommige geneesmiddelen zorgen er namelijk voor dat je lichaam anders reageert op hoge temperaturen.

Een aantal van die middelen worden veel gebruikt, waaronder plaspillen en antidepressiva.

Beroerd door de hitte

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je minder goed tegen de hitte kan. Als je ouder wordt, kunnen je hersenen soms je lichaamstemperatuur bijvoorbeeld minder goed regelen. Ook mensen met overgewicht kunnen vaak minder goed tegen hoge temperaturen, net als zieken en kleine kinderen. Maar dat medicijnen er soms voor kunnen zorgen dat je je niet lekker voelt tijden een hittegolf, weten veel mensen niet.

Dat je beroerd kunt worden door de combinatie van bepaalde medicijnen en hoge temperaturen, kan diverse oorzaken hebben. Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam en de hersenen. Andere middelen kunnen ervoor zorgen dat je meer vocht verliest of juist niet voldoende zweet, waardoor je lijf uit balans raakt met warm weer.

Medicijnen bij hoge temperaturen

Maar om welke medicatie gaat dat dan? Dat zijn middelen voor diverse aandoeningen: van psychische problemen tot een hartaandoening. Hoewel sommige medicijnen de kans op klachten door de hoge temperaturen vergroten, is het altijd belangrijk dat je niet op eigen initiatief stopt met het slikken van deze medicatie. Heb je veel klachten, neem dan contact op met de huisarts of de arts die de medicatie heeft voorgeschreven.

Antidepressiva

Slik je antidepressiva, dan wordt je lichaamstemperatuur daar vaak iets hoger van. In de winter zul je daar waarschijnlijk weinig van merken, maar als de temperatuur buiten óók oploopt, heb je het vaak wel door. Daardoor raak je een stuk sneller oververhit. Maar dat is niet het enige: door deze medicijnen kun je óók meer gaan zweten, waardoor je ook sneller uitgedroogd raakt. Wees dus voorzichtig als je antidepressiva slikt, tijdens deze hittegolf.

Plaspillen

Gebruik je plaspillen tegen een hoge bloeddruk of omdat je last hebt van hartfalen? Ook dan moet je extra oppassen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je meer vocht kwijtraakt, wat zeker in combinatie met zweten, bij hoge temperaturen de kans op uitdroging vergroot. Ook kunnen deze middelen de balans van zouten in je lichaam verminderen, dus pas goed op. Heb je klachten als flauwvallen, oververhitting of te weinig zweten? Neem dan contact op met je huisarts. Ook laxeermiddelen kunnen vocht aan het lichaam onttrekken, waardoor dezelfde klachten kunnen ontstaan. Zorg dus dat je voldoende drinkt op warme dagen.

Andere medicijnen die je gevoelig maken voor hitte

Sommige medicijnen tegen de Ziekte van Parkinson en bepaalde middelen tegen een psychose kunnen ervoor zorgen dat je minder zweet, waardoor het lichaam meer moeite heeft met afkoelen. De arts die de medicijnen voorschrijft, kan advies geven om hier op de juiste manier mee om te gaan bij hoge temperaturen. Ook sommige sterke antihistaminetabletten en pijnstillers kunnen je gevoeliger maken voor de warmte. Pas dus goed op, drink voldoende en zoek regelmatig de schaduw en koelte op.

Bron | Apotheek.nl, WebMD

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden