Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aan déze symptomen herken je een slijmbeursontsteking (en zó is dat te behandelen)

aan-deze-symptomen-herken-je-een-slijmbeursontsteking-en-zo-is-dat-te-behandelen.jpg

Als je ooit een slijmbeursontsteking hebt gehad, weet je hoe extreem pijnlijk het kan zijn. Maar welke symptomen passen nog meer bij bursitis, zoals zo’n ontsteking eigenlijk heet? We zetten ze op een rij.

Plus: wat kun je doen als je een slijmbeursontsteking hebt?

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs is een soort stoorkussentje dat op de kwetsbare plekken bij een gewricht zit. Bijvoorbeeld op uitstekende botjes, of tussen verschillende botdelen. Ze zitten onder andere in je schouder, je elleboog en je knie. Niet zo verrassend dat die drie plekken dan ook zijn waar een slijmbeursontsteking het vaakst voorkomt.

De naam zegt het eigenlijk al: als je een slijmbeursontsteking hebt, is dat beschermende ‘stootkussentje’ ontstoken. In medische termen wordt een slijmbeursontsteking bursitis genoemd. Iedereen kan in principe zo’n ontsteking krijgen, maar het komt vooral voor bij mensen ouder dan dertig jaar oud. Meestal wordt het veroorzaakt door overbelasting, maar soms komt een slijmbeursontsteking ook voor bij een reumatische aandoening of artrose.

Lees ook:
Aha: dít is dus het verschil tussen artritis en artrose

Symptomen van slijmbeursontsteking

Waar de klachten zitten bij een slijmbeursontsteking, hangt natuurlijk af van de plek waar deze zich bevindt. Wat wel overeenkomt, is dat het gewricht waar de ontsteking zit altijd enorm pijnlijk is, in rust maar nog erger bij het bewegen. Zeker omdat bij een slijmbeursontsteking, vaak ook de pees rondom het gewricht ontstoken is. Als de ontsteking in je schouder zit, kan het bijvoorbeeld pijnlijk zijn om je arm omhoog te houden. Ook slapen op die schouder kan dan enorm veel pijn doen.

Naast pijn, komen ook deze symptomen vaak voor bij een slijmbeursontsteking: een rode huid die warm aanvoelt, zwelling van het gewricht en stijfheid.

Diagnose

Meestal kan de arts na lichamelijk onderzoek en op basis van je klachten de diagnose al stellen, maar soms is aanvullend onderzoek nodig. Dat is dan vaak vooral om andere aandoeningen uit te sluiten voor de slijmbeursontsteking gediagnostiseerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld zijn met röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek. Wordt de diagnose gesteld, dan kan de behandeling beginnen.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

Hoe de behandeling eruitziet, is afhankelijk van de ernst van de klachten en waar de slijmbeursontsteking zit. In eerste instantie krijg je vooral twee dingen voorgeschreven: zo veel mogelijk rust van het gewricht waar de ontsteking zit, en een ontstekingsremmende pijnstiller. Helpt dat niet voldoende? Dan krijg je meestal een meer intensieve behandeling. De arts kan de slijmbeurs dan leegzuigen met een speciale naald, en hier een ontstekingsremmend middel inbrengen met een injectie.

Is dat niet voldoende of komt de ontsteking keer op keer terug? Dan kan de arts kiezen voor een kijkoperatie, waarbij de hele slijmbeurs verwijderd wordt. Dit is gelukkig vaak niet nodig; meestal zijn ontstekingsremmers en rust voldoende om van de pijn af te komen.

Bron | Reuma Nederland, Máxima MC
Beeld | Getty Images

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant