Margriet logo
Cerebral visual impairment (CVI). Dit is een stoornis in het gezichtsvermogen dat ontstaat door een afwijking of beschadiging aan de hersenen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slechtziend door hersenletsel: dít wil je weten over CVI

Onze organen worden aangestuurd door de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan je ogen: je hersenen registreren en verwerken de beelden die via je ogen binnenkomen. Maar wat als dit proces niet goed werkt? Dan kan er sprake zijn van cerebral visual impairment (CVI)

Dit is een stoornis in het gezichtsvermogen die ontstaat door een afwijking of beschadiging aan de hersenen.

Samenwerking tussen je ogen en hersenen

Je ogen geven visuele beelden door aan je hersenen, die deze beelden in verschillende gebieden verwerken. Volgens Visio zijn deze gebieden met elkaar verbonden in een groot visueel netwerk. Hierdoor kun je bijvoorbeeld objecten herkennen, oppakken of ontwijken. Als dit netwerk beschadigt of ziek is, raakt de verwerking van de visuele signalen verstoord. Er is hierbij dus geen sprake van een probleem bij de ogen, maar een probleem in de hersenen.

Oorzaken van CVI

Er zijn verschillende oorzaken voor CVI. Zo kan het volgens het Oogfonds ontstaan als gevolg van een aanlegstoornis van de hersenen of als er tijdens of vlak na de geboorte sprake is van een zuurstofgebrek, een hersenbloeding, een infectie of een trauma. Maar CVI kan ook ontstaan als gevolg van dementie of een niet-aangeboren hersenafwijking. Denk bijvoorbeeld aan een herseninfarct of hersenbloeding. En verder kan het ontstaan door Multiple Sclerose, een auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel.

Symptomen

CVI herkennen is lastig, omdat de symptomen per persoon verschillen. Dit komt doordat de oorzaak en locatie van de hersenschade bij iedereen anders zijn. Zo kan de gezichtsscherpte op verschillende momenten veranderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met overprikkeling. Een ander voorbeeld is dat iemand een persoon niet kan zien, maar een pen wel ziet. Of je iets wel of niet ziet heeft niets te maken met de grootte van een persoon of object, maar of de hersenen dat beeld wel of niet verwerken. Doordat de klachten zo wisselend en vaak onlogisch zijn, worden mensen met CVI niet goed begrepen en wordt de diagnose snel gemist.

Symptomen van CVI zijn:

 • Wisselend scherp en wazig zien.
 • Moeite hebben om je te oriënteren.
 • Verstoorde oogbewegingen.
 • Uitval van het gezichtsveld.
 • Blinde vlekken.
 • Details moeilijker kunnen zien.
 • Gezichten, voorwerpen en gezichtsuitdrukkingen moeilijker kunnen herkennen.
 • Moeite hebben met het herkennen van symbolen, vormen, cijfers en letters.
 • Problemen met het herkennen van iemand in een menigte of het vinden van een voorwerp tussen verschillende voorwerpen.
 • Diepte minder goed kunnen inschatten.

Behandeling van CVI

Helaas is CVI niet te behandelen. De klachten kunnen wel verbeteren als het tijdens of vlak na de geboorte is ontstaan. Dat komt doordat de hersenen dan nog volop in ontwikkeling zijn en bepaalde functies over kunnen nemen. Er zijn een aantal oefeningen die dit kunnen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan kijken naar een voorwerp of oefeningen met de oog-handcoördinatie. Op latere leeftijd zijn de hersenen vaak al (bijna) uitontwikkeld. Als CVI dan ontstaat, hangt de mogelijkheid voor herstel af van de leeftijd en de ernst, plek en aard van het hersenletsel. Sowieso is het moeilijk om een voorspelling te maken voor het eventuele herstel.

(edited)
Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden