Margriet logo
null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Slechts elf minuten per dag bewegen is volgens deze studie al effectief

We zijn in 2020 (nog) meer gaan zitten en aanzienlijk minder gaan sporten. Niet zo gek, maar misschien vind je het wel tijd om daar in 2021 iets aan te doen. Dat betekent echter niet dat je direct uren moet gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Slechts elf minuten intensief bewegen per dag zou namelijk al een groot effect hebben op je gezondheid.

Hoewel 35 minuten het grootste verschil maakt, kun je door 11 minuten actief bezig te zijn al grote stappen zetten op het gebied van gezondheid. Je zou er zelfs langer door leven, blijkt uit een nieuwe studie.

Veel zitten

Nederlanders worden regelmatig de Europees kampioen zitten genoemd. En dat is niet voor niets: in 2019 zaten we gemiddeld zo’n negen uur lang. Waarschijnlijk is die tijd sinds het begin van de coronacrisis alleen maar flink omhoog geschoten. Al dat zitten heeft zo z’n effecten. Niet alleen vergroot het de kans op overgewicht, ook kun je sneller hart- en vaatziekten of zelfs kanker ontwikkelen. Gelukkig kun je veel van die effecten terugdraaien door regelmatig te bewegen. En waarschijnlijk hoeft dat minder lang dan je altijd gedacht hebt.

Lees ook:

Meer bewegen zonder te gaan sporten: het kan met deze 12 tips

Elf minuten bewegen

Uit recent onderzoek van de Norwegian School of Sport Sciencesblijkt dat een korte maar stevige wandeling van minder dan een kwartier al helpt bij het terugdraaien van die effecten. Slechts elf minuten intensief bewegen op een dag kan je leven al aanzienlijk verlengen. Wil je het helemaal goed doen? Dan moet je volgens de onderzoekers zo’n 35 minuten aan actieve beweging doen. Statistisch gezien is dat het aantal minuten dat ervoor zorgt dat je je leven zo veel mogelijk verlengt. Hoewel meer bewegen geen negatief effect heeft – en op andere gebieden juist veel positieve effecten kan hebben – verlengt dit volgens deze studie je leven niet verder.

Eerdere onderzoeken

Misschien vraag je je af waar al die eerdere berekeningen vandaan komen, bijvoorbeeld dat je minimaal een uur per dag moet bewegen om de effecten van zitten terug te draaien. Dat zit zo: er zijn een aantal populaire studies waarbij pas na 60 tot 75 minuten bewegen duidelijke vooruitgang te zien is op het gebied van mortaliteit. Maar die studies zijn vaak gebaseerd op data die de proefpersonen zelf aanleveren. En dat blijkt vaak niet te kloppen: mensen overschatten nog wel eens hoeveel ze per dag aan actieve beweging doen.

Om een meer objectieve meetwijze te gebruiken, werd in deze studie gekozen voor analyse van de data van ruim 50.000 mensen met fitnesstrackers. Deze vergeleken ze vervolgens met de sterftecijfers in verschillende groepen. En daaruit bleek dus dat slechts elf minuten beweging per dag al een aanzienlijk effect heeft op hoe lang mensen leven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden