null Beeld

Slechte nachtrust kan eenzaamheid tot gevolg hebben

Een slechte nachtrust kan niet alleen dikke wallen onder je ogen en een ochtendhumeur veroorzaken. Volgens een nieuwe studie kun je er ook eenzaam door worden. En dat niet alleen: het gevoel van eenzaamheid door slaapgebrek lijkt zelfs besmettelijk! 

Uit een studie van de Universiteit van Californië blijkt dat mensen die slecht hebben geslapen, anderen letterlijk op een afstand houden. Hun neiging om contact te mijden, lijkt erg op die van mensen met sociale angst, aldus de onderzoekers. "Mensen zijn sociale wezens," vertelt hoofdonderzoeker Matthew Walker in een nieuwsbericht van de universiteit. "Maar door slaapgebrek kunnen we sociale melaatsen worden."

Na slechte nacht lieten proefpersonen anderen minder dichtbij komen

Walker en zijn collega's onderzochten hoe sociaal mensen zijn na een nachtje goed slapen en na een nachtje slecht slapen. In het eerste deel van het onderzoek kregen achttien proefpersonen video's te zien van mensen die steeds dichterbij kwamen. Ze konden hen verhinderen nog dichterbij te komen door op een knop te drukken. Wat bleek? Mensen drukten veel eerder op de knop wanneer ze slecht hadden geslapen. Ze hielden de mensen op een fysieke afstand die achttien tot zestig procent groter was dan wanneer ze goed waren uitgerust.

Hersenscans

De onderzoekers konden deze afstandelijkheid ook terugzien op hersenscans: vermoeide mensen vertoonden een sterk verhoogde activiteit in de hersengebieden die normaliter worden geactiveerd als we denken dat er sociaal gevaar dreigt. Tegelijkertijd zagen ze juist amper activiteit in de gebieden die ervoor zorgen dat we andermans intenties en acties begrijpen.

Psycholoog: 'Je zit een beetje in je eigen wereldje'

Klinisch psycholoog en slaapexpert Michael Breus kijkt niet raar op van de resultaten van het onderzoek, vertelt hij CBS News. "Zie het als volgt: als je een nacht niet goed hebt geslapen, is het niet zo dat je lekker rondrent en iedereen wil knuffelen. Je zit toch een beetje in je eigen wereldje, geïsoleerd van de rest, omdat je je niet zo geweldig voelt."

Vermoeide mensen lijken eenzamer

Volgens de experts kun je je door deze afstandelijkheid ook eenzaam gaan voelen. Temeer omdat uit de studie blijkt dat ánderen jouw vermoeide energie oppikken en vervolgens minder zin hebben om met je om te gaan! Zo kregen in de tweede helft van het onderzoek duizend deelnemers video's te zien van mensen die alledaagse gesprekken voerden, onder wie vermoeide mensen. Ze moesten deze mensen een eenzaamheidsscore geven en aangeven in hoeverre ze met ze zouden willen socializen. De mensen die naar de video keken, hadden geen idee dat sommige mensen op de video moe waren. Maar keer op keer kregen de vermoeide mensen een hogere eenzaamheidsscore en hadden de proefpersonen minder behoefte om met ze om te gaan.

Eenzaam gevoel lijkt besmettelijk

En er is meer. Eenzaamheid, of in elk geval de verdenking hiervan, lijkt namelijk besmettelijk te kunnen zijn! In de studie werd de deelnemers ook gevraagd om, na het zien van korte video's met allerlei verschillende mensen, aan te geven hoe eenzaam zij zich voelden. Het bleek dat zij zich eenzamer voelden als zij zestig seconden naar een vermoeid persoon hadden gekeken, dan wanneer zij een uitgerust persoon hadden gezien. En hoe eenzamer zij iemand anders hadden ingeschat, hoe eenzamer zij zich vervolgens zélf voelden (zelfs als zijzelf prima hadden geslapen). Eenzaamheid, in de hand gewerkt door slaapgebrek, lijkt zich dus als een soort virus te kunnen verspreiden!

Vicieuze cirkel

"Hoe minder slaap je krijgt, hoe minder behoefte je hebt aan sociaal contact," vat hoofdonderzoeker Walker samen. "Als reactie hierop zullen andere mensen je sociaal onaantrekkelijker vinden, wat de sociale isolatie door slaapgebrek nog eens versterkt. Deze vicieuze cirkel zou een medeoorzaak kunnen zijn van het enorme eenzaamheidsprobleem in onze maatschappij."

Eén nachtje goed slapen helpt al

Gelukkig heeft Walker ook goed nieuws. “Slechts één nacht goed slapen zorgt er al voor dat je je opgewekter en sociaal zelfverzekerder voelt, en dat je mensen zult aantrekken."

Wij liggen er dus weer op tijd in vanavond! Lig je vaak naar het plafond te staren? Als er één ding is wat je kunt doen om beter te slapen, is dit het. Ook deze slaaptips, hoe voor de hand liggend ook, helpen je echt sneller naar dromenland.

Bron | iStock (foto)

Lees ook

Zo test je of je voldoende nachtrust hebt gehad

Deze eenvoudige voetentruc kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt

Dit zijn de 5 slechtste dingen om te eten vlak voordat je naar bed gaat

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden