null Beeld

Slechte nachtrust? Een rood lichtje zou weleens de oplossing kunnen zijn

Heb je moeite om in slaap te komen? Het is verleidelijk om in zo’n geval op je smartphone te gaan zitten kijken, maar doe dit liever niet. Het blauwe licht dat van het scherm afkomt zorgt ervoor dat je nóg moeilijker in slaap valt.

Volgens onderzoeker Wisse van der Meijden is er een veel betere oplossing, namelijk vijf minuten in rood licht kijken.

Geen blauw licht

Van der Meijden deed onderzoek naar het effect van rood licht. Ze ontdekte dat blootstelling hieraan ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap valt. Dit in tegenstelling tot blauw licht, dat van smartphones en televisie komt, en juist in slaap komen adfremt. "Blauw licht prikkelt de cellen in het netvlies voor langere tijd, zelfs als het licht al uit is," zegt Van der Meijden. "In slaap vallen kan daardoor lastiger zijn."

Pupilmeting

Voor het onderzoek werden proefpersonen aan verschillende tests onderworpen. Zo kregen ze een pupilmeting, waaruit bleek dat hun ogen bij blauw licht kleiner worden, terwijl ze bij rood licht groter worden. "Zo kun je zien dat mensen bij rood licht meer moeite moeten doen om wakker te blijven," aldus Van der Meijden.

Piepje

Bij een tweede experiment kregen de proefpersonen piepjes te horen, waarna ze direct op een knop moesten drukken. Degenen die vijf minuten in rood licht hadden gekeken, reageerden veel trager. "Voor die proefpersonen werd het lastiger zich te concentreren op het piepje," zegt Van der Meijden.

Sneller slapen

Het laatste experiment was simpel: hoe snel vielen zestien proefpersonen in slaap na vijf minuten blootstelling aan rood licht in vergelijking tot anderen die in het donker lagen? "De mensen die in het rode licht hadden gekeken vielen beduidend sneller in slaap," concludeert Van der Meijden.

Handige tip

Wist je trouwens dat de meeste telefoons tegenwoordig wel een functie hebben waarmee je het blauwe licht kunt uitschakelen, en in de plaats daarvan rood licht kunt laten schijnen? Zo kun je toch nog even in bed op je telefoon scrollen, zonder daar later spijt van te krijgen!

Bron | RTL Nieuws |

Foto | iStock |

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden