null Beeld

Slechte conditie? Het is de schuld van je darmen!

Ben jij al uitgeput als je de hond hebt uitgelaten? Of sta jij hijgend bovenaan de trap als de lift op het station kapot is? Geen zorgen, of je een goede conditie hebt ligt niet alleen aan de hoeveelheid uren die je op het sportveld doorbrengt. Wetenschappers van de Harvard Universiteit hebben namelijk ontdekt, dat ook onze darmflora er invloed op heeft.

En aangezien je daar veel minder invloed op kan uitoefenen, hoef je je dus ook niet zo schuldig te voelen!

Verschillende samenstelling

Onze darmflora bestaat uit verschillende soorten (goede) bacteriën. Hoe de samenstelling van de verschillende bacteriën in je darmflora is opgebouwd, is per persoon verschillend. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt dat marathonlopers met een extreem goede conditie een grote hoeveelheid van één bepaalde bacterie in hun darmkanaal hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Atletische prestaties

De wetenschappers baseren hun resultaten op ontlastingsmonsters van vijftien atleten die deelnamen aan de marathon van Boston. Het onderzoeksteam ontdekte dat de lopers een grotere hoeveelheid van de Veillonella-bacterie in hun darmen hadden vlak na de race, vergeleken met de periode ervoor. Vervolgens voerden zij een poeptransplantatie uit bij muizen die dit beeld bevestigden. De beestjes bleken na de transplantatie een ‘opvallend betere atletische prestaties’ te leveren dan ervoor. De muizen met de Veillonella-bacterie konden, maar liefst, dertien procent langer rennen dan hun onbehandelde soortgenoten.

Meer onderzoek

“We hebben aangetoond dat de bacteriën een essentieel onderdeel van fysieke prestaties kunnen zijn”, schrijven de onderzoekers in hun rapportage in vakblad Nature. Wel stellen ze vast dat er nog meer onderzoek nodig is om te kijken of de teruggeplaatste bacteriën -ook bij mensen- van invloed zijn op hun uithoudingsvermogen. Mocht dat het geval zijn, dan blijft er slechts een ethische kwestie over. Wanneer de bacterie bij professionele sporters zou worden ingebracht, kan dit namelijk worden gezien als doping.

Zo ver is het echter nog lang niet, stellen de onderzoekers. “Er zijn veel studies over de effecten van de samenstelling van onze darmflora op het menselijk lichaam en prestaties”, aldus onderzoeker Orla O‘Sullivan. “Maar we moeten in dit geval erg voorzichtig zijn. Het kan best zo zijn dat de genoemde bacterie alleen bij muizen werkt en geen effect heeft op mensen.”

Lees ook

Dít is de invloed van je darmen op bepaalde medicijnen

Bron| The Guardian, Nature

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden