Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een slechte adem in de ochtend? Hier komt het door

slechte-adem-in-de-ochtend.jpg

Niemand wordt in de ochtend wakker met een adem die fris en fruitig ruikt. Maar waar komt die muffe geur eigenlijk vandaan? En kun je een slechte adem in de ochtend ook voorkomen? We leggen het je uit.

En wanneer heb je te maken met een echt probleem? 

Slechte adem in de ochtend 

Dat je last hebt van een slechte adem in de ochtend heeft voornamelijk te maken met je speeksel. Of eigenlijk het ontbreken daarvan. In de nacht maken we een stuk minder speeksel aan dan overdag. Speeksel werkt normaal de bacteriën in je mond weg, maar wanneer je speekselproductie minder goed is, dus tijdens je slaap, kunnen de bacteriën niet goed worden verwijderd. En die bacteriën zorgen weer voor die slechte adem in de ochtend. Hoe sterk die dan weer ruikt, dat hangt af van hoe droog je mond is. Hoe droger, hoe meer kans op nare geurtjes. Je kunt naast de rem op de speekselproductie in de nacht ook last krijgen van een drogere mond wanneer je snurkt, door je mond ademt tijdens het slapen of bepaalde medicatie gebruikt. 

Gezondheidsproblemen

Een beetje een slechte adem in de ochtend hebben we dus allemaal. Toch kan het in sommige situaties ook wijzen op gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er iets mis is met je tandvlees of zelfs een voorteken zijn van een hartaandoening of beroerte. In de meeste gevallen is er niks aan de hand, maar maak je je toch zorgen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. 

Lees ook:
Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Dit kun je doen tegen een slechte adem

Nogmaals, het is niet gek dat je in de ochtend niet naar bloemetjes uit je mond ruikt. Maar je kunt er wel wat aan doen om de geur iets minder te maken. Dat doe je door je tanden elke avond minimaal twee minuten te poetsen. En ook door goed te flossen; zo voorkom je dat je een feestmaal voor bacteriën in je mond achterlaat. Poets ook voorzichtig, zodat je je tandvlees niet beschadigt. Daarnaast kan ook een bezoekje aan de tandarts op z’n tijd geen kwaad, om te controleren of je geen gaatjes hebt, je tandvlees gezond blijft en bijvoorbeeld tandplak en tandsteen zich niet ophopen. 

Tongschraper

Ook een tongschraper kan wonderen doen als je last hebt van een heel aanwezige slechte adem in de ochtend. Meer dan de helft van de bacteriën die voor een slechte adem zorgen, groeien namelijk op je tong. En als laatst kun je het besteeen alcoholvrij mondwater gebruiken om alles voor het slapengaan nog even goed na te spoelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Ze.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant