Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Door slecht slapen kun je je ouder voelen: zó zit dat

slecht-slapen-ouder-voelen.jpg

Voel jij je ouder dan je echte leeftijd? Dat zou wel eens kunnen komen door je nachtrust. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je je door slecht slapen ouder kunt gaan voelen. We leggen je uit hoe dat zit. 

Ook kan je visie op het ouder worden hierdoor veranderen. 

Door slecht slapen voel je je ouder 

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Exeter kun je je door slecht slapen ouder voelen dan je daadwerkelijke leeftijd. Ook zou het er volgens Serena Sabatini, hoofdauteur van het onderzoek, voor zorgen dat je een negatievere kijk hebt op het ouder worden. Aan het onderzoek deden 4.482 deelnemers van 50 jaar en ouder mee, waarbij het verband tussen hun slaapkwaliteit en hoe ze zich voelden werd onderzocht door middel van vragenlijsten. 

Uit de resultaten bleek dat mensen die hun slaap als slechtst beoordeelden ook aangaven zich ouder te voelen dan hun daadwerkelijke leeftijd en het gevoel hadden dat ze slecht ouder werden. 

Lees ook: Zo herken je het verschil tussen slecht slapen en een slaapstoornis

Gevolgen voor je gezondheid

Slecht slapen zorgt er niet alleen voor dat je je ouder gaat voelen en dat je hier negatievere naar kijkt, maar het kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo is goed slapen belangrijk voor je lichaam om te kunnen herstellen en hebben je hersenen die rust nodig om allerlei prikkels te verwerken. Ook zijn er verschillende hormonen aan het werk tijdens je slaap. Zo legt Stephanie Griggs, PhD, RN, assistent-professor aan de Frances Payne Bolton School of Nursing en faculteitsmedewerker bij Schubert Center for Child Studies aan de Case Western Reserve University, aan Healthline uit dat je groeihormoon aan het werk gaat tijdens je slaap. Dit is verantwoordelijk voor het herstellen van je bloedvaten. En dat is weer belangrijk voor de gezondheid van je hart, want die kleine scheurtjes in je bloedvaten kunnen uiteindelijk leiden tot een hartaanval of een beroerte.  

Ook kan slecht slapen invloed hebben op je mentale gezondheid, omdat je hersenen niet genoeg tijd hebben om te verwerken en te resetten. Hierdoor hebben mensen met een slaaptekort bijvoorbeeld sneller last van negatieve emoties, een niet uitgerust gevoel en hebben ze moeite met concentreren. Ook is het risico op een depressie of angststoornis door slecht slapen hoger.

Bron | Healthline, Mindblue
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant