null Beeld

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: pollenseizoen bijvoet van start

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts: het pollenseizoen van de bijvoet gaat weer van start. Deze week zullen steeds meer van deze planten gaan bloeien, waardoor je dus flinke niesbuien en rode ogen kunt verwachten als je allergisch bent voor deze plant.

Dat melden Jaco van Wezel van Weeronline en Arnold van Vliet van Wageningen University, die bijhouden hoe het staat met de pollen in de lucht.

Hooikoorts door bijvoet

Het graspollenseizoen begint in deze weken ten einde te lopen, maar dat betekent helaas dus niet dat je daarna geen last meer zult hebben van niesbuien, rode ogen en een loopneus. De plant bijvoet kan namelijk ook een flinke trigger zijn voor sommige mensen met hooikoorts. Bijvoet komt in Nederland vooral veel voor op braakliggend terrein langs wegen. Volgens de Pollenplanner van Wageningen University zal vanaf dit weekend de piekperiode beginnen. Tot ongeveer 11 augustus kunnen menen met hooikoorts die gevoelig zijn voor bijvoet flink wat klachten verwachten, zeggen de experts. Rond eind augustus is deze plant weer uitgebloeid en zal de concentratie pollen in de lucht pas echt afnemen.

Lees ook:

Dít is dus waarom niet iedereen op hetzelfde moment last heeft van hooikoorts

Veel graspollen

De start van het bijvoetpollenseizoen loopt dus ongeveer gelijk met de laatste weken van het graspollenseizoen. Als je voor beide allergisch bent is dit dus éxtra slecht nieuws. Het graspollenseizoen is dit jaar overigens minder zwaar geweest dan normaal, mogelijk door het droge voorjaar. Toch kunnen er de komende dagen nog flink wat graspollen in de lucht zitten, vooral bij gunstige weeromstandigheden. De regen van de afgelopen weken zorgde ervoor dat het gras flink kon groeien; in combinatie met het droge weer van de komende dagen kan de graspollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

Ambrosiapollen in opmars

Na de bloeiende bijvoet is het helaas nóg niet gedaan voor mensen met hooikoorts: de bloemperiode van de Alsemambrosia volgt daarna namelijk nog. Tot nu toe was de pollenconcentratie van die plant zeer laag. Het plantje gaat namelijk pas echt groeien als de dagen weer korter worden en de temperaturen hoog zijn. Een warme nazomer is voor deze plant dus ideaal, maar voor hooikoortspatiënten kan het voor flink wat leed zorgen. Ambosiapollen zijn zeer allergeen; zelfs bij lage pollenconcentratie kunnen ze voor flinke hooikoortsklachten zorgen. Pas in oktober zal het hooikoortsseizoen dus écht afgelopen zijn.

Ben je flink aan het niezen en heb je last van rode, jeukende ogen? Misschien heb je dan nog iets aan deze tips:

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden