Slecht in oriëntatie? Zo weet je of je ruimtelijke dyslexie hebt
Wandel jij altijd de verkeerde kant op als je uit een winkel komt, kun je compleet de weg kwijt raken in de supermarkt en ben je soms zelfs in je eigen buurt even verdwaald? Dat kan natuurlijk komen doordat je een slecht gevoel voor oriëntatie hebt, maar het zou ook ruimtelijke dyslexie kunnen zijn. We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Bij sommigen is het aangeboren, maar je kunt het ook na een trauma aan de hersenen krijgen.
Wat is ruimtelijke dyslexie?
Kun je aan jou beter niet de weg vragen en zegt je richtingsgevoel altijd dat je precies de verkeerde kant op moet? Dan zou je wel eens ruimtelijke dyslexie, of Developmental Topographical Disorientation (DTD), kunnen hebben. Aan Het Laatste Nieuws legt neuroloog Phyllis Vanwalleghem van AZ Monica Deurne uit dat mensen die DTD hebben niet in staat zijn om een ruimtelijk driedimensionaal plan te maken in hun hersenen op basis van wat ze via hun ogen doorsturen. Hierdoor kun je zelfs in je eigen huis nog verdwalen. Er zit dus echt een flink verschil in mensen met ruimtelijke dyslexie die de ruimte echt niet driedimensionaal kunnen indelen en mensen die gewoon een slechte oriëntatie en weinig richtingsgevoel hebben.
Uit een onderzoek naar ruimtelijke dyslexie bleek bijvoorbeeld dat mensen met DTD de plattegrond van hun huis ook heel anders tekenen. De mensen met DTD deelden hun eigen huis op in allemaal kamers die op elkaar volgen, terwijl huisgenoten zonder DTD de verhoudingen van de ruimte op de plattegrond zoals ze in werkelijkheid verbonden waren tekenden.
Aangeboren aandoening
Ruimtelijke dyslexie is een redelijk nieuwe aandoening die pas in 2009 werd ontdekt. Uit studies blijkt wel al dat mensen met DTD in twee groepen kunnen worden verdeeld. Allereerst kan de stoornis erfelijk zijn, waardoor je aangeboren ruimtelijke dyslexie kunt hebben. Vaak heeft een ouder of grootouder hier ook last van. Daarnaast kun je last krijgen van DTD door een trauma aan de hersenen. Bijvoorbeeld door een beroerte, een ongeluk, tumorletsel of een bloeding. Bij deze groep is de impact van ruimtelijke dyslexie groter, omdat ze voor het trauma zonder de stoornis door het leven gingen. Dat vergt veel aanpassing.
Lees ook:
Deze symptomen kunnen bij vrouwen óók wijzen op een beroerte
De weg vragen
Er bestaat helaas geen behandeling of geneesmiddel tegen DTD. Ben je de weg kwijt en wil je iemand om hulp vragen? Vraag dan altijd of iemand je de weg kan wijzen aan de hand van visuele steunpunten. Een uitleg met ‘loop tot aan de eerste supermarkt’ is vaak een stuk duidelijker dan ‘links afslaan, rechtdoor en daarna rechts af’. Neuroloog Vanwalleghem benadrukt dat dit niks met je intelligentie te maken heeft en dat je niet knullig of dom bent, maar dat je nou eenmaal met een neurologische aandoening te maken hebt die vaak van de buitenkant niet merkbaar is.
Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images