Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een slecht humeur? Laat wat vaker de alcohol staan

last-van-een-slecht-humeur-laat-wat-vaker-de-alcohol-staan.jpg

Alcohol is niet goed voor je, dat weten we allemaal. Maar niet alleen je lichaam raakt erdoor beschadigd. Vaak borrelen doet ook wat met je geestelijke gezondheid.  

Je humeur kan namelijk behoorlijk achteruit gaan door regelmatig alcoholgebruik. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong ontdekten dat met name vrouwen hier last van hebben.

Van slecht humeur naar goed humeur

Het gaat om een vierjarige studie waarbij de wetenschappers keken naar het verschil in psychisch welzijn tussen mensen die nooit hebben gedronken, niet meer drinken en wel drinken. Met name vrouwen die in deze vier jaar van drinken naar niet drinken gingen, merkten het grootste verschil in hun humeur. Mensen die nooit gedronken hadden, hadden het hoogste niveau van geestelijk welzijn.

Herstelde breincellen

Hoewel veel mensen graag een glaasje alcohol drinken om zich kalm en relaxed te voelen, werkt dit dus eigenlijk averechts. Het werd uit de studie niet duidelijk waar deze grote verandering in humeur dan vandaan kwam. Het is mogelijk dat de aangetaste breincellen zich weer herstelden na de vermindering van alcoholconsumptie, wat leidt tot een algemeen betere geestelijke gezondheid. Vreemd genoeg werd bij mannen niet hetzelfde effect ontdekt.

Bron | Welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

v

Ook interessant