Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de eerste tekenen van een slecht functionerende bloedsomloop

dit-zijn-de-eerste-tekenen-van-een-slecht-functionerende-bloedsomloop.jpg

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat je bloedsomloop, meestal tijdelijk, even minder goed werkt. Wanneer dit te lang en te vaak gebeurt kan dat zorgen voor spataderen, bloedklonten maar het kan ook een hartaanval veroorzaken. Het is dus goed om te weten hoe je een slecht functionerende bloedcirculatie tijdig kunt herkennen.

Grote en kleine bloedsomloop

De bloedsomloop zorgt ervoor dat ons hele lichaam wordt voorzien van zuurstof en voedingstoffen. Daarnaast worden er ook afvalstoffen afgevoerd, zodat ze door het lichaam kunnen worden uitgescheiden. Denk je nu, hoe zat het ook alweer? De bloedsomloop bestaat uit de kleine- en grote bloedsomloop. In de kleine bloedsomloop komt zuurstofarm bloed binnen in de rechterboezem van het hart. Vervolgens gaat het via de longslagader naar de longen. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt door de longaderen weer terug naar de linkerboezem van het hart. Hier begint de grote bloedsomloop. Het zuurstofrijke bloed wordt verdeelt over alle delen van het lichaam. Via de aderen loopt het zuurstofarme bloed vervolgens weer in de onderste en bovenste holle terug in de rechterboezem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Eerste tekenen van een slechte circulatie

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat je bloedsomloop tijdelijk minder goed functioneert. Wanneer je bijvoorbeeld te lang stil zit, is je bloedsomloop minder goed in staat om vocht en afvalstoffen af te voeren. Het bloed kan door deze houding minder goed worden rondgepompt. De eerste tekenen van een slecht werkende bloedsomloop zijn:

Koude handen en voeten

Een goede bloedcirculatie houdt je lichaamstemperatuur op peil. Wanneer deze niet optimaal functioneert zullen de onderste delen van je lichaam, dus je handen en voeten, als eerste koud aanvoelen.

Verkleuringen van de huid

Heb je vaak last van kleine donkere vlekjes? Dan is dat mogelijk een teken van een slechte bloedsomloop. Ook plotselinge kleurveranderingen van de huid en een droge huid zijn veel voorkomende symptomen van een verminderde bloedcirculatie.

Gezwollen voeten

Zoals gezegd kan langdurig stilzitten, zoals in een vliegtuig, zorgen voor een verminderde bloedcirculatie. Dit zorgt ervoor dat bepaalde plekken van het lichaam meer vocht vasthouden dan normaal. Daardoor kunnen je voeten en enkels wat opzwellen.

Haaruitval en broze nagels

Een slecht functionerende bloedsomloop kan er ook voor zorgen dat bepaalde delen van het lichaam niet genoeg voedingsstoffen krijgen. Daardoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval. Ook kun je merken dat je nagels sneller afbreken dan gebruikelijk.

Vermoeidheid

Wanneer de bloedcirculatie minder goed werkt, worden alle organen voorzien van minder zuurstof. Dit geldt ook voor je hersenen. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van concentratieproblemen en een aanhoudende vermoeidheid.

Spierpijn

Heb je na een lange werkdag vaak last van stijve spieren? Ook dát is een tekenen van een verminderde bloedcirculatie. Ook je spieren hebben namelijk te weinig zuurstof en voedingsstoffen gekregen.

Bloedsomloop stimuleren

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je bloedtoevoer een handje te helpen. De meest eenvoudige manier is door meer te gaan bewegen. Een actieve levensstijl zorgt niet alleen voor een goede doorbloeding, het zorgt ook voor een intensievere ademhaling, waardoor er meer zuurstofrijk bloed door je aderen stroomt. Daarnaast kunnen aanpassingen in je voedingspatroon helpen om je bloedsomloop te stimuleren. Eet daarom zoveel mogelijk gezond en gevarieerd. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, voedsel met veel suiker of zout, en ongezonde vetten. Ook is het belangrijk om veel te blijven drinken. Een gebrek aan vocht kan het bloed dikker maken, waardoor het moeilijker is voor het hart om het door het hele lichaam te pompen.

Lees ook
Merk je dat jouw benen veel vocht vasthouden? Zo kom je ervan af

Bron| Dokter
Beeld| iStock

Ook interessant