Slecht adem of een vieze smaak in je mond? Dít kunnen de symptomen van amandelstenen zijn
Heb je last van een slechte adem of een vieze smaak in je mond terwijl je wel vaak genoeg je tandenpoetst? Of hoest je wel eens witgele brokjes op? Mogelijk heb je dan te maken met amandelstenen. We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Hoe herken je dit en kun je hier ook iets tegen doen?
Wat zijn amandelstenen?
Amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd, zijn kleine witgele mineraalophopingen die zich achter in je keel kunnen bevinden. Ze zien eruit als kleine witte brokjes. De stenen ontstaan meestal in de amandelcrypten, een soort diepe groeven in de keelamandelen. Als hier bacteriën in komen, kunnen er amandelstenen ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen die regelmatig een keelontstekingen hebben. Ook speelt vermoedelijk een slechte weerstand een rol.
Wat zijn de symptomen?
Veel mensen hebben amandelstenen, maar niet iedereen heeft hier ook last van. Vaak kun je amandelstenen goed achter in de keel zien zitten. Dit kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Zichtbare witgele brokjes, puntjes of plekjes achter in je keel
- Stinkende adem
- Gevoel alsof er iets in je keel vastzit
- Moeite met slikken
- Opgezwollen of ontstoken keelamandelen
- Vieze, metaalachtige of kalkachtige smaak
- Keelpijn of een keelontsteking
- Kriebelhoest, kriebel in je keel en hoestaanvallen
- Vernauwing en gespannen gevoel in je keelholte
- Oorpijn
- Opgezette lymfeklieren in je keel, hals en kaak
- Misselijkheid of braakneigingen
Losse amandelstenen
Amandelstenen komen nog wel eens los. Bijvoorbeeld tijdens het hoesten of niezen. Je kunt ze uitspugen, maar doorslikken kan ook geen kwaad. Als het om grotere amandelstenen gaat kun je ze ook in je keel voelen zitten.
Wat kun je hiertegen doen?
Je kunt amandelstenen voorkomen door allereerst op je mondgezondheid te letten. Zo kunnen er bijvoorbeeld sneller bacteriën in de amandelcrypten komen als er voedselresten in je mond achterblijven. Het is daarom belangrijk om niet alleen je tanden te poetsen, maar ook te flossen en je tong goed schoon te maken. Je kunt eventueel ook mondspoelwater gebruiken. Daarnaast kan het helpen om te minderen met koffie, suikers, alcohol en zuivelproducten zoals melk en kaas en te stoppen met roken om je mondgezondheid te verbeteren. Ook kan de huisarts antibiotica tegen de amandelstenen voorschrijven.
Als je last hebt van chronische amandelstenen, terugkerende keelontstekingen of op een andere manier last hebt van je keelamandelen kan het ook een oplossing zijn om je keelamandelen te laten verwijderen. Overleg goed met een arts wat voor jou de beste oplossing is.
Bron | Vraagdetandarts, Gezondheidsplein, Keel Neus Oor