Margriet logo
Slapend afvallen: zo veel extra calorieën verbrand je met twee uur langer slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slapend afvallen: zo veel extra calorieën verbrand je met twee uur langer slapen

Een gezonde voeding en veel bewegen zijn allebei erg belangrijk als je een paar kilo’s kwijt wil. En hoewel je hier waarschijnlijk als eerste aan denkt, kan een andere kleine verandering in je dagelijks leven ook een hoop verschil maken. En daar hoef je in principe hélemaal niks voor te doen.

Uit een recente studie blijkt dat een paar uur extra slaap ervoor zorgt dat je zonder veel extra moeite flink wat kilo’s kunt afvallen.

Te weinig nachtrust

Een gezonde volwassene zou gemiddeld zeven tot negen uur per nacht moeten slapen, maar velen blijken dat niet te halen. En dat zorgt er niet alleen voor dat je overdag moe bent, maar heeft ook effect op je gewicht. Voor een onderzoek van de University of Chicago werd aan mensen met overgewicht gevraagd om gedurende twee weken ongeveer acht en een half uur per nacht te slapen. Dat is ruim twee uur meer dan ze normaal gesproken deden; de gemiddelde nachtrust was namelijk iets meer dan zes uur.

En wat bleek? In die twee weken dat ze langer sliepen, verbrandden ze zo’n 270 calorieën extra per dag. En hoewel dat misschien niet als enorm veel klinkt, kan het volgens de onderzoekers voor een gewichtsverlies van 26 pond zorgen, als je het drie jaar volhoudt. Omgerekend is dat ongeveer 11 kilo. En dit allemaal door niets anders te doen dan een paar uurtjes extra slapen!

Meer trek door korte nachtrust

Hoewel dit onderzoek is uitgevoerd bij mensen met overgewicht, legt Kristen Knutson, universitair hoofddocent slaap en preventieve geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine, uit dat het niet alleen om mensen met overgewicht gaat. Uit andere studies blijkt namelijk dat meer trek hebben bij een korte nachtrust, ook bij mensen voorkomt die geen overgewicht hebben. Genoeg slapen brengt daarom voor iedereen gezondheidsvoordelen met zich mee.

Link tussen hormonen en slecht slapen

Er zijn verschillende redenen waarom niet genoeg slapen invloed heeft op je lichaamsgewicht. De belangrijkste oorzaak ligt bij de invloed van je nachtrust op de hormonen ghreline en leptine. Deze twee hormonen hebben te maken met hoeveel trek je hebt. Ghreline zorgt ervoor dat we zin krijgen om te eten terwijl leptine juist aangeeft wanneer we vol zitten. Bij te weinig slaap neemt ghreline toe en dit zorgt ervoor dat je hongergevoel toeneemt, terwijl leptine juist afneemt waardoor dus de rem op onze eetlust steeds minder sterk wordt.

Tips voor betere nachtrust

We weten nu dat genoeg slaap een verschil kan maken om de nodige kilo’s kwijt te raken, maar hoe pak je dit aan als je normaal geen doorslaper bent? Slaapexpert Alies Coster gaf ons eerder een aantal belangrijke tips voor een goede nachtrust:

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden