Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is slapen zonder kussen dé oplossing tegen nekpijn?

vrouw-kussen.jpg

Onbewust slapen we al jaren iedere nacht op een kussen. Ook als we op de bank liggen zoeken we het gemak op van een kussen. Toch kan het zijn dat je ’s ochtends wakker wordt met klachten. Is slapen zonder kussen dé oplossing tegen rug- of nekpijn?

Twee slaapexperts delen hun mening met PureWow.

Belangrijke taak

Kussens zijn er niet alleen maar voor de gezelligheid in bed, ze dienen namelijk ook voor een heel belangrijke functie. Zoals de wervelkolom in verschillende slaapposities houden om nek-, schouder- of rugpijn te voorkomen, vertelt slaapexpert Dr. Venkata Buddharaju tegen PureWow. Zodra je plat gaat liggen, dan kan een kussen ervoor zorgen dat je je natuurlijke houding behoudt wanneer je slaapt. Zo voorkomt je kussen dat je wakker wordt met rug-, schouder- of nekpijn. Hoofdkussens kennen ook nog een ander voordeel. Het helpt je namelijk om beter te ademen wanneer je slaapt omdat je hoofd boven het lichaam komt. Volgens slaapexpert Dimitriu stroomt het bloed dan beter weg en werken je luchtwegen beter.

Lees ook
Vijf dingen die je beter níet kunt doen als je net wakker bent

Hoofd steunen

Met name voor mensen die op hun zij liggen is een kussen heel belangrijk. Zodra iemand op zijn zij ligt, dan zijn de schouders breder dan het hoofd. De schouders zitten dan als het ware in de weg, vertelt slaapexpert Alex Dimitriu tegen PureWow. Je hebt daarom dus een plek nodig waar je je hoofd kunt laten rusten zodat deze niet in de lucht hangt. Als zijslaper heb je daarom baat bij een stevig kussen dat even dik is als de afstand tussen de nek en de schouders. Zo wordt de nek minder belast en lig je comfortabel. 

Slapen zonder kussen

Als je last hebt van een hoge oogdruk (glaucoom) is het ook beter om met een kussen te slapen. Ook bij brandend maagzuur is het belangrijk dat je hoofd een stukje hoger ligt dan de rest van je lichaam. Toch is het niet altijd beter om met een kussen te slapen. Als je een buikslaper bent en op een kussen slaapt, worden je hoofd en je nek uit de rechte lijn gedwongen. Dit is dan ook de enige slaappositie waarbij je het beste zonder kussen kunt slapen om je wervelkolom nog enigszins in een rechte lijn te houden. Als je toch graag met een kussen slaapt, kies dan voor een heel dunne variant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | PureWow, Slaapinfo
Beeld | Getty Images

Ook interessant