null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slapen met een tampon in: slecht voor je gezondheid of onschuldig?

Dat je een tampon niet oneindig lang kunt gebruiken en regelmatig moet verwisselen, hoeven we je niet meer uit te leggen. Maar als je hem ’s nachts tijdens het slapen inhoudt, gaat je tampon wel een flink aantal uurtjes mee. Is het daarmee slecht of zelfs gevaarlijk om dit te doen, of kan het weinig kwaad? 

Kun je je tampon voortaan ’s nachts beter voor maandverband verwisselen?

Langere tijd een tampon dragen

Een tampon te lang inhouden kan zorgen voor een schimmelinfectie. Dat is vervelend, maar vaak nog redelijk onschuldig. Maar het langdurig dragen van een tampon kan in sommige gevallen ook in verband worden gebracht met het toxisch schock syndroom (TSS), ook wel bekend als tamponziekte. Dit is zeldzaam, maar kan wel ernstige tot levensbedreigende gevolgen hebben.

Slapen met een tampon in

Dat brengt ons bij de vraag: is het dan ook slecht of zelfs gevaarlijk om met een tampon in te slapen? Dat heeft vooral te maken met hoe lang je slaapt. Volgens Elisa Felsen-Singer, een gynaecoloog aan de New York University Langone Huntington Medical Group, kun je veilig ’s nachts een tampon dragen, mits je ‘m niet langer dan acht uur laat zitten, legt ze uit aan PopSugar. Ben je van plan om op zondagochtend eens flink uit te slapen, dan is het volgens gynaecoloog Pari Ghodsi minder verstandig. Aan Allure raadt Ghodsi aan om in dat geval maandverband gebruiken.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over het gebruik van een menstruatiecup

Vlak voor het slapen wisselen van tampon

Maak je acht uur of minder per nacht en kies je ook ’s nachts het liefst voor een tampon? Zorg dan dat je vlak voor het slapen nog een nieuwe tampon inbrengt. Zo verklein je de kans op infecties. Gynaecoloog Kelly Kasper van de Indiana University Health raadt daarnaast aan om goed op de hygiëne te letten bij het inbrengen. In sommige gevallen zit de bacterie die TSS veroorzaakt namelijk van al op je handen.

Als je een tampon met die bacterie tijdens het slapen urenlang in de perfecte omgeving laat om verder te groeien, kan het gevaarlijk zijn. Ook als je ’s nachts vaak wakker wordt is het verstandig om tussentijds alvast je tampon te verwisselen om risico's te voorkomen. En dan kun je de volgende dag ook net iets langer doorslapen.

Hoewel een maandverbandje tijdens de nacht misschien iets veiliger is dan een tampon, is het wel aan te raden om het maximum van acht uur voor menstruatieproducten zo min mogelijk te overschrijden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | PopSugar, Glamour, Allure

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden