Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slapeloze nacht verergert angst en spanning meer dan je zou denken

We hebben het (bijna) allemaal weleens: zo'n nacht waarin je echt geen oog dicht doet. Vaak komt een slapeloze nacht door angst of spanning. Maar omdát je niet kunt slapen, voel je je extra angstig of gespannen. En daardoor lig je nog langer wakker.

Het is een vicieuze cirkel. Nieuw onderzoek naar het verband tussen slaapgebrek en angst laat zien hoeveel vermoeidheid angstige gedachten kan beïnvloeden. En dat is heel veel.

Slapeloze nacht

De Universiteit van Californië publiceerde erover in Nature Human Behaviour. Voor het onderzoek bekeken ze de hersenen van achttien jongvolwassenen. Eerst testten ze de deelnemers door ze video's te laten zien die veel emotie oproepen na een goede nachtrust. Daarna deden ze hetzelfde, maar deze keer hadden de deelnemers een slapeloze nacht achter de rug. De onderzoekers ondervroegen de deelnemers over hun angst.

Angstige gedachten

Een brein dat een goede, diepe nachtrust had gehad, bleek beter in staat om angstige gedachten te kalmeren, terwijl een slapeloze nacht iemand 30 procent angstiger maakte. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het deel van te hersenen dat onze emoties (en dus ook angst) reguleert, als het ware 'uit stond' na een nacht zonder slaap.

Lees ook:

Slaapgebrek? Dit is waarom je daarna altijd meer zin hebt in vet eten

Slaapprobleem aanpakken

Hoewel het onderzoek is gedaan met slechts een klein groepje mensen van dezelfde leeftijd - en een uitgebreider onderzoek dus veel betrouwbaardere resultaten zou kunnen aantonen - toont het wel aan dat je zeker je slaapprobleem moet aanpakken als je last hebt van angst, spanning of stress. Het moeilijke hieraan is dat angstgedachten een goede, diepe slaap juist moeilijk maken, en dat de cirkel dan moeilijk te doorbreken is. Maar er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan, zoals mediteren of ademhalingsoefeningen doen.

Bron | Cosmopolitan UK, Science Daily

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden