Margriet logo
null Beeld

Slapeloze nacht? Druk dan met je vingers op déze plekken

Uren naar het plafond staren, rusteloos draaien in bed: er is maar weinig zo vervelend als een slapeloze nacht. Er bestaan heel wat trucjes om gemakkelijker in slaap te vallen, maar ken je deze al? Door met je vingers op de juiste drukpunten te drukken, schijn je binnen no time in slaap te vallen.

Het klinkt misschien een beetje als een ver-van-je-bed-show, maar het is écht de moeite waard om eens te proberen.

Drukpunten

Verspreid over je hele lichaam zijn honderden drukpunten te vinden. Deze punten gebruiken acupuncturisten, die daar met naaldjes drukken en zo allerlei klachten kunnen verminderen. Ook in de voetreflexologie en acupressuur (kort gezegd: acupunctuur zonder naaldjes) worden deze punten gebruikt. En dat kun jij thuis ook proberen! Hoewel je waarschijnlijk niet op kunt tegen een professional, is het - als je moeite hebt met in slaap komen - zeker de moeite waard om eens te proberen. Als je de juiste plekken weet te vinden, beland je voor je het weet in dromenland.

Lees ook:

Moeite met in slaap komen? Déze 20 wetenschappelijke tips kunnen je helpen

LV3, P6 en K1

De afkortingen LV3, P6 en K1 zouden nu waarschijnlijk net zo goed een vreemde taal kunnen zijn, maar worden straks je beste vrienden om sneller in slaap te vallen. Dit zijn namelijk de namen van de drukpunten die te maken hebben met je nachtrust. De eerste is LV3, een van de drukpunten op de bovenkant van je voet. Je vindt LV3 net onder je tenen, tussen de grote teen en die daarnaast. Om sneller in dromenland te komen, druk je hier voor een seconde of vijf op en daarna laat je het weer los. Vervolgens ga je door naar P6. Deze zit niet op je voet, maar aan de binnenkant van je arm. Het punt zit in het midden van je arm, zo’n drie vingers boven je pols. Ook hier druk je weer een paar tellen op, om een betere nachtrust te hebben.

Dertig seconden

Als laatste in dit rijtje van drukpunten: de K1. Ook deze gaat je helpen om in slaap te vallen, maar daar moet je wel iets langer de tijd voor nemen. Dit punt vind je weer op je voet; deze keer aan de onderkant. Als je de onderkant van je voet bekijkt, zie je op de bal van je voet een soort plooi. Dát is het punt waar je moet zijn. Vervolgens druk je dertig seconden op dit punt. Daarna neem je een korte pauze van vijf seconden, waarna je weer een halve minuut druk uitoefent op deze plek. Voel je jezelf al slaperig worden? Zeg maar dag tegen schaapjes tellen!

Bron | Sante
Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden