Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers tonen verband aan tussen verstoord dag-nachtritme en slagaderverkalking

verband-ontdekt-tussen-verstoord-dag-nachtritme-en-slagaderverkalking.jpg

Slecht nieuws voor mensen die regelmatig nachtdienst hebben of regelmatig naar verschillende tijdzones reizen. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben voor het eerst een oorzakelijk verband gevonden tussen een verstoord dag-nachtritme en de toename van slagaderverkalking.

Slagaderverkalking is een voorstadium van diverse hart- en vaatziekten.

Slagaderverkalking

Gedurende ons leven slibben de slagaders langzaam dicht. In het begin geeft dit geen klachten. Maar wanneer de doorgang ernstig vernauwd is, ontstaan er problemen. Het ontstaan van slagaderverkalking is deels een natuurlijk proces dat jaren duurt en al op jonge leeftijd begint. Iedereen krijgt uiteindelijk in bepaalde mate slagaderverkalking. Maar bepaalde factoren, zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en langdurige stress kunnen de snelheid waarop dit gebeurt ernstig verhogen.

Proef bij muizen

Het was al bekend dat hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij mensen die in ploegendiensten werken, maar de oorzaak was tot nu toe onbekend. De Leidse onderzoekers besloten daarom over te gaan tot een proef bij muizen die metabool gezien erg op de mens lijken. Voor het experiment werd het dag- en nachtritme van de beestjes zo’n vijftien weken omgekeerd. Een periode die voor de mens vergelijkbaar is met een jetlag die je hebt wanneer je naar Australië reist en vervolgens binnen een week weer teruggaat. Een andere groep muizen hield een gewoon dag-nachtritme en diende zo als controlegroep.

Meer afweercellen

Uit de resultaten bleek dat van de muizen met een verstoord ritme twee keer zo veel slagaderverkalking hadden als de muizen met een normaal dag-nachtritme. Daarnaast hadden de muizen meer afweercellen, wat waarschijnlijk een gevolg is van ontsteking en oxidatieve stress. “Een gestreste vaatwand gaat signalen afgeven, waardoor er afweercellen worden aangetrokken”, legt hoofdonderzoeker Sander Kooijman uit. Het verstoorde ritme bleek echter geen invloed te hebben op de cholesterolwaarden van de muizen.

Lees meer
Deze 9 voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond vrouwenhart

Bron | LUMC, Hartstichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant