Slaapverlamming: alles wat je wilt weten over deze enge maar onschuldige aandoening Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slaapverlamming: alles wat je wilt weten over deze enge maar onschuldige aandoening

Midden in de nacht wakkerworden met een drukkend gevoel op je borst en het gevoel dat je nergens heen kan en niet kan bewegen. Klinkt natuurlijk heel angstaanjagend, maar meestal is het dat niet. Het kan namelijk wijzen op slaapverlamming, een enge maar onschuldige aandoening.

Hoe ontstaat slaapverlamming en is het gevaarlijk of misschien zelfs wel telepathisch? Slaapexpert Alies Coster legt uit hoe het precies zit.

Slaapverlamming

Slaapverlamming is een toestand waarin je je wel bewust bent, maar je niet kunt praten of bewegen. Als je iemand vraagt om te beschrijven hoe dat voelt, dan kun je ongeveer het volgende antwoord verwachten: “Ik word dan een 'soort van wakker' en voel een druk op mijn lichaam. Ik weet dat ik wakker ben maar kan tegelijkertijd helemaal niks bewegen. De ene keer hoor ik dingen, bijvoorbeeld dat er een bulldozer door mijn slaapkamer heen komt. Soms kan ik ook dingen gaan zien, zoals dat er iemand naast mijn bed staat. Dat is best beangstigend.”

Spoken en buitenaardse wezens

Door de eeuwen heen is op veel manieren geprobeerd de vinger te leggen op de symptomen van slaapverlamming. Vaak werden ze in verband gebracht met ‘slechte’ aanwezigheden: demonen of spoken in de oudheid, de oude heks in Romeo en Julia, buitenaardse wezens… Bijna elke cultuur in de geschiedenis kent verhalen over kwaadaardige wezens die hulpeloze mensen ’s nachts bang willen maken. Kortom: het mysterie van slaapverlamming en de daarmee gepaarde angstgevoelens speelt al eeuwenlang.

Lees ook:
Zó maak je je hoofd leeg voor het slapen gaan

Verschillende slaapfases

En slaaponderzoekers hebben er natuurlijk ook hun licht over laten schijnen. Zij komen tot de conclusie dat slaapverlamming in de meeste gevallen ‘gewoon’ een teken is dat het lichaam niet soepel door de verschillende slaapfases heengaat tijdens de nacht. Tijdens de REM-fase van je slaap droom je en zijn je spieren ‘uitgezet’ door je hersenen. Dat is maar goed ook, anders zou je gaan uitvoeren wat je droomt. Er wordt vaak gedacht dat slaapwandelen plaatsvindt tijdens deze fase van de slaap, maar dat is niet zo. Tijdens de REM-fase van je slaap kun je in geen enkel geval bewegen, maar het kan dus wel zo zijn dat je ‘te vroeg’ wakker wordt. Dan kun je dus niet bewegen, maar wel dingen horen, voelen of zien die er niet echt zijn.

Omgaan met slaapverlamming

Wanneer je zo’n episode van slaapverlamming ervaart, kan het zijn dat je niet zo goed weet wat het is en wat je eraan kunt doen. Slaapexpert Alies to the rescue, want het verschijnsel is te controleren. Als je het in kaart brengt, dan zul je merken dat slaapverlamming niet onder alle omstandigheden optreedt. Een algemene factor die zo’n episode uitlokt is ironisch genoeg slaaptekort. Ook middelengebruik, het slapen op je rug of het ervaren van onrust kan het verschijnsel verergeren.

Gelukkig betekent dat ook dat je slaapverlamming kan controleren door op regelmatige tijden te gaan slapen en door voldoende te ontspannen voor het slapen gaan. In deze online cursus leer je dieper te slapen, waardoor je minder last hebt van slaapverlamming en meer energie hebt als je opstaat.

Eng maar ongevaarlijk

Op het moment dat je ondanks alles toch een slaapverlamming ervaart, helpt het om je als eerst te bedenken wat er aan de hand is en je te realiseren dat het ongevaarlijk en niet echt is. Je ogen open (of juist dicht) doen en proberen je wijsvinger te bewegen kan je uit de slaapverlamming helpen. Word op zo’n moment dus even kort wakker, probeer zo weinig mogelijk betekenis aan de situatie toe te schrijven en vertrouw erop dat je daarna weer rustig verder kunt slapen.

Over Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Tekst | Slaapexpert Alies Coster

Bron |

- American Academy of Sleep Medicine: "Sleep Paralysis."

- National Sleep Foundation: "Ask the Sleep Expert: Sleep & Parasomnias;" "Sleep Paralysis;" "Topics A to ZZZZs: Narcolepsy;" en "What Happens When You Sleep?"

Alies CosterGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden