Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slaaptekort: wat zijn de gevolgen?

slaaptekort-wat-zijn-de-gevolgen.png

In bed is niets zo vervelend als doelloos liggen staren naar het plafond. Terwijl je de volgende dag ook nog op tijd op moet staan. Je kunt dan gaan piekeren over van alles en nog wat, waardoor de slaap al helemaal niet meer wil komen. Wat gebeurt er bij een tekort aan slaap en hoe kun je lekkerder slapen?

Wetenschappers die onderzoek doen naar het onderwerp slaap, geloven dat slaap niet alleen een lichamelijke behoefte is. Ook chemische componenten spelen een rol in het slaapproces, en dus zorgt het brein er uiteindelijk voor dat je in slaap valt. Je kunt slapen vergelijken met een batterij die moet worden opgeladen. Wanneer je veel onrust hebt, heeft dit een negatieve invloed op je nachtrust.

Slaaptekort is stressen

Helaas heeft een tekort aan slaap wel gevolgen voor je lichaam en je geest. Je immuunsysteem raakt er langzaam door verzwakt. Je lichaam veroudert sneller en de kans op zogeheten ouderdomsziektes wordt groter, zoals bijvoorbeeld diabetes type 2. Slaaptekort kan ook leiden tot een verstoorde stofwisseling waardoor je sneller aankomt in gewicht. Slaaptekort brengt de hormoonproductie in de war; het verhoogt bijvoorbeeld de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Daarnaast is een gebrek ana slaap niet zo heel best voor je stemming, je kunt van een gebrek aan nachtrust flink chagrijnig en prikkelbaar worden. Een chronisch slaaptekort ontregelt ook nog eens de aanmaak van serotonine en dat wordt op zijn beurt weer in verband gebracht met depressie en gevoelens van stress.

Tegen de vijftig verandert het slaappatroon. De behoefte aan slaap vermindert en de slaap zelf wordt lichter, met minder dromen waardoor we vaker wakker zijn. Voor vrouwen zorgt de menopause voor een gebrek aan het kalmerende en ‘slaapverwekkende’ hormoon oestrogeen.

Langslapers en dutjespakkers

Leeftijd is een belangrijke factor in de behoefte aan slaap. Baby’s hebben veel meer slaap nodig dan volwassenen, ze slapen maar liefst zo’n zestien uur per dag. Jongeren functioneren op prima op een gemiddelde van negen uur slaap. De meeste volwassenen slapen zo’n zeven tot acht uur per nacht. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en hebben sommige mensen genoeg aan maar vijf uur terwijl anderen juist negen uur per etmaal moeten slapen om zich fit te voelen.

Grote slaapvijanden

– Cafeïne heeft een opwekkend effect, als je veel koffie drinkt is de kans op wakkerliggen dus een stuk groter.
– Stress zorgt ervoor dat de adrenalineproductie toeneemt. We worden er alert van en dat maakt in slaap vallen lastiger.
– Boosheid zorgt voor piekeren en spanning, waardoor je niet gemakkelijk kunt slapen.
– Roken is slecht voor je slaapgedrag. Sigaretten verhogen de hartslag, bloeddruk en het adrenalinegehalte.
– Te veel alcohol heeft geen gunstig effect op de hormonen die slaap regelen, vaak denken mensen dat een ‘slaapmutsje’ hen gemakkelijker in slaap brengt, maar uiteindelijk zorgt alcohol ervoor dat de slaap minder diep is.

3 ‘slaapverwekkende tips’

1. Vier keer per week twintig minuten sporten verbetert de kwaliteit van slapen.
2. In een avocado zit het stofje tryptofaan; een grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Een crackertje met avocado of een avocado bij het avondeten (in de salade?) is dus zo gek nog niet.
3. Ga op een vaste tijd naar bed en draai de wekker om zodat je niet gaat piekeren over de tijd, als je niet kunt slapen.

lieflijfDit artikel is afkomstig uit de body & mind special van Lieflijf najaar 2013. 

 

Ook interessant