Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ochtend- of avondmens? Dít zegt je slaappatroon over je persoonlijkheid

slaappatroon-persoonlijkheid.jpg

Sommige mensen staan voordat de wekker gaat al naast hun bed, anderen kunnen ’s ochtends niet zonder hun snoozeknop. Je slaappatroon verschilt per persoon en zegt dan ook veel over je persoonlijkheid. Experts leggen uit wat zoal.

Wakker voor de wekker

Gaat je wekker meestal al uit voordat-ie is afgegaan? Dat kan een teken zijn van hoe georganiseerd je bent en laat zien dat je leeft volgens een strakke planning. Bovendien zou je in harmonie zijn met je circadiaanse ritme, ook wel het interne slaap-waakritme genoemd. Dat betekent dan weer niet automatisch dat je ook een ochtendmens bent. “Het wijst er alleen op dat je lichaam gewend is geraakt aan een bepaald ritme. En dat je een slaappatroon hebt gevonden dat je ligt,” leggen deskundigen van het Britse blog Mattress Online uit. Zij stellen dat mensen die wakker worden voordat hun wekker gaat vaak houden van routine en een georganiseerd leven leiden. “Ze komen liever niet voor verrassingen te staan.”

Liefst vroeg uit de veren

Functioneer jij op geen enkel dagdeel zo goed als aan het begin van de dag en ben je graag vroeg uit de veren? Waarschijnlijk heb je er dan al een hoop activiteiten op zitten vóórdat je naar je werk gaat. En uitslapen in de weekenden: ho maar. Ook dan sta je op tijd naast je bed. Want je wilt nog wel wat aan je dag hebben, toch? “Mensen die vroeg opstaan zijn vaak gemotiveerd en gaan graag uitdagingen aan,” zeggen de slaapexperts. “Het zijn meestal georganiseerde mensen die een heel plan hebben uitgedokterd over hun carrière en hun leven.” Ook zouden ochtendmensen meestal positiever zijn dan zij die het liefst een gat in de dag slapen.

Slaapuitstellers en nachtbrakers

Je hebt van die mensen die na het avondeten linea recta naar dromenland vertrekken. Kun jij je daar niets bij voorstellen en begint na acht uur ’s avonds het leven pas? Dan ben je absoluut een avondmens. Volgens de Britse slaapcoach Chris Brantner bestaan er twee soorten avondmensen. “Je hebt slaapuitstellers en nachtbrakers,” legt hij uit. “De eerste groep slaagt er meestal niet in om op tijd naar bed te gaan, ook al zijn er geen belangrijke dingen die hen tegenhouden.” Er altijd wel iets waardoor jij je nachtrust uitstelt. Dat kan komen doordat je een beetje opziet tegen wat je de volgende te wachten staat. Of het wordt veroorzaakt door een gedwongen slaappatroon: overdag heb je het zo druk dat je pas in de avond tijd hebt om te ontspannen en bezig kunt zijn met wat je het liefst doet. Laat naar bed gaan is dan niet natuurlijk, maar je bent er inmiddels wel aan gewend geraakt.
Het andere type avondmens is de nachtbraker. “Dit type is ’s nachts op zijn creatiefst,” aldus Brantner. “Als andere mensen slapen, leveren nachtbrakers de beste prestatie. Vaak gaat het hierbij om artistieke mensen zoals schrijvers of muzikanten.”

Nog één keer snoozen

Zet je minstens drie wekkers en druk je bij de laatste alsnog vier keer op de snoozeknop? Als we de Amerikaanse slaapdeskundige Michael Breus mogen geloven, betekent dat nog niet dat je een avondmens bent. “Mensen die snoozen, zijn vaak niet zo georganiseerd. Het kan dus ook om iemand gaan die van nature meer een ochtendmens is, maar die het niet lukt om op tijd te gaan slapen. Daardoor wil hij ’s ochtends graag wat langer in zijn warme bed blijven liggen. Maar snoozers zijn óók de creatievere geesten. En ze zijn meestal bedacht- en opmerkzaam. ’s Morgens doen ze er immers net wat langer over om aan hun dag te beginnen en dan zijn ze er ook met hun volle aandacht bij.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant