Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is volgens de wetenschap het beste slaapliedje ter wereld

dit-is-volgens-de-wetenschap-het-beste-slaapliedje-ter-wereld.jpg

Slaapliedjes zijn niet voor niets een ding: met het juiste deuntje ben je binnen een paar minuten in dromenland. Er steekt er één nummer met kop en schouders bovenuit, als we de wetenschap mogen geloven.

Dit nummer zou zó effectief zijn dat het zelfs gevaarlijk is om er tijdens het autorijden naar te luisteren.

Gewichtloos

Het acht minuten durende nummer van de band Marconi Union, Weightless genaamd, is speciaal met geluidsexperts ontwikkeld om mensen sneller in slaap te krijgen. De harmonieën, het ritme en de baslijnen zijn allemaal op zo’n manier gemaakt dat ze de hartslag en ademhaling vertragen, de bloeddruk verlagen, hersenactiviteit terugbrengen en het stresshormoon cortisol verminderen. En dat allemaal in één nummer.

Experiment

De effectiviteit van het slaapliedje werd getest in een experiment met veertig vrouwen. Zij moesten eerst binnen een bepaalde tijd een aantal puzzels oplossen, waardoor zij meer stress kregen. Vervolgens kregen ze een aantal verschillende, ontspannen nummers te horen terwijl door sensoren hun hersenactiviteit, hartslag, ademhaling en bloeddruk werden gemeten.

Lees ook:
Zo weet je of je een slaapstoornis hebt of alleen slechte (slaap)gewoonten

Aanhoudend ritme

Weightless bleek het effectiefst te zijn. Het nummer maakte 11 procent meer slaperig dan de andere nummers die de onderzoekers gebruikten. En hier is een goede reden voor: het nummer bevat een aanhoudend ritme met zestig slagen per minuut dat langzaam terugloopt naar vijftig slagen per minuut. Je hart past zich automatisch aan dit ritme aan, wat uiteindelijk je bloeddruk, ademhaling en stress verlaagt. Dit geeft een signaal aan je hersenen dat je klaar bent om te gaan slapen.

Top 10 beste slaapliedjes

Vanuit het onderzoek werd een top 10 samengesteld van beste slaapliedjes. Misschien een idee om hier zelf een afspeellijst van te maken en uit te proberen? Het klinkt in ieder geval veelbelovend.

  1. Marconi Union – Weightless
  2. Airstream – Electra
  3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
  4. Enya – Watermark
  5. Coldplay – Strawberry Swing
  6. Barcelona – Please Don’t Go
  7. All Saints – Pure Shores
  8. AdelevSomeone Like You
  9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
  10. Cafe Del Mar – We Can Fly

Bron | The Telegraph
Beeld | iStock

Slaap net zo lekker als in een hotel met deze Van der Valk hotel 4-seizoenen dekbedset. Nu met 61 procent korting in de Margriet Shop.

 

Ook interessant