Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slaapgebrek? Dit is waarom je daarna altijd meer zin hebt in vet eten

slaapgebrek-dit-is-waarom-je-daarna-altijd-meer-zin-hebt-in-vet-eten.jpg

Slaap je de laatste tijd minder goed? Dan betekent dat vaak slecht nieuws voor de weegschaal. Bij slaapgebrek, neig je namelijk vaker naar vet en calorierijk voedsel. Een nieuwe studie van de Amerikaanse Northwestern University ontdekte waarom je na een slapeloze nacht meer naar pizza, dan naar een appel hunkert.

De wetenschappers geven de schuld aan ons reukvermogen.

Gevoeliger voor geur

Volgens de onderzoekers wordt ons reukvermogen op twee manieren door slaapgebrek beïnvloed. Je bent gevoeliger voor voedselgeuren en in de hersenen vindt een storing plaats in de communicatie tussen verschillende hersengebieden. Het gevolg: onze keuzes over wat we willen eten verandert.

Experiment

Het Amerikaanse onderzoeksteam deed een experiment onder 29 mannen en vrouwen in de de leeftijd van 18 tot 40 jaar. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep genoot vier weken van een normale nachtrust en mocht vervolgens vier weken slechts vier uur per nacht slapen. Bij de andere groep was de volgorde omgekeerd. De deelnemers kregen elke dag een vast menu dat bestond uit een ontbijt, lunch en diner. Daarnaast mochten ze hun eigen snacks kiezen, terwijl werd bijgehouden wat ze precies aten. Ook werden ze onderworpen aan een geurtest, terwijl er hersenscans werden gemaakt. De onderzoekers hielden daarnaast zicht op twee zogeheten ‘endocannabinoïde verbindingen’. Dit zijn stoffen die van nature door het lichaam worden aangemaakt en belangrijk zijn voor hoe de hersenen reageren op geuren.

Compensatiegedrag

Uit eerder onderzoek blijkt dat slaapgebrek sommige endocannabinoïden verhoogt. Daardoor hebben zij veel invloed op ons voedings- en keuzegedrag. “Wanneer je last hebt van een slaaptekort, krijgen bepaalde hersengebieden mogelijk niet voldoende informatie. Je hersenen signaleren een energietekort en compenseert dit door signalen uit te zenden waardoor je voedsel kiest met een hogere energiewaarde,” stelt Thorsten Kahnt, assistent-professor neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Andere keuzes door slaapgebrek

Dit eerdere onderzoek bleek op de resultaten van het experiment aan te sluiten. “Een van de verbindingen was verhoogd na de nacht van slaapgebrek en deze toename was gerelateerd aan veranderingen in voedselselectie”, vertelt Kant. “Onze bevindingen suggereren bovendien dat slaapgebrek er voor zorgt dat onze hersenen gevoeliger worden voor aanlokkelijke voedselgeuren. Nadat de deelnemers slaapgebrek hadden gehad, aten ze voedsel met een hogere energiedichtheid (meer calorieën per gram) zoals donuts, chocoladekoekjes en chips.”

Lees ook
Last van slaaptekort? Probeer híer dan iets aan te doen

Bron| Science Daily
Beeld| iStock

Ook interessant