Naakt slapen in de hitte: doen of niet?! Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Slaapexpert vertelt: naakt slapen, kun je dat beter wel of niet doen?

Het is zomer en de temperaturen kunnen hoog oplopen. Dit beïnvloedt je slaap behoorlijk. Hoe fijn het overdag ook kan zijn om te genieten van het zonnetje, ’s nachts kan het flink lastig zijn als de temperatuur in je slaapkamer maar niet daalt. Een been onder het dekbed vandaan, dekbed weg, hoor je opeens een mug… Fijn voor je nachtrust is het niet. Maar naakt slapen, is dat een goed idee?

Slaapexpert Alies Coster vertelt je er in dit artikel meer over.

Slapen in de hitte

Wanneer het overdag warm is, gaat dat vaak gepaard met warme en broeierige nachten. Een goede, diepe slaap gaat juist samen met een verlaging van de lichaamstemperatuur waarbij tussen de 18 en 19 graden de ideale temperatuur is. Tijdens de REM-slaap heeft het lichaam moeite om de eigen temperatuur te reguleren. Daarom is het zo belangrijk om zelf de temperatuur te reguleren zodat je goed kunt slapen.

Niet naakt slapen

Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het ’s nachts koeler te krijgen, zoals een lauwe of warme douche nemen voor het slapen gaan. Een veelgehoorde tip is om vooral níet naakt te gaan slapen, maar klopt dat advies wel? Naakt slapen zou het lichaam ’s nachts té veel afkoelen. Omdat je lichaam van zichzelf al afkoelt in de nacht, zou dat in combinatie met het naakte slapen én zonder laken of deken ervoor zorgen dat je wakker wordt van “de kou”. Deze kou kan trouwens ook een oorzaak zijn van stijve spieren bij het wakker worden.

Vind je het fijn om naakt te slapen onder een deken of laken, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Sterker nog: dat is alleen maar heel gezond. Zo blijf je er jong door, heb je meer seks en minder kans op vaginale infecties. Als je zonder laken of deken in slaap valt, maar je legt er wel één binnen handbereik, kan het tenslotte zo zijn dat je dit attribuut onbewust erbij pakt in de nacht en dus niet wakker wordt.

Meer zweten

Als je naakt slaapt, zou dit ervoor zorgen dat je meer zweet, of in elk geval meer last hebt van het zweet. Een (dunne) katoenen pyjama neemt het zweet op, waardoor je voorkomt dat het zweet je beddengoed intrekt en daardoor klam aanvoelt. En voor mensen die normaal gesproken altijd een pyjama dragen, kan naakt slapen onwennig voelen. Je lichaam is dat niet gewend, terwijl het juist zo gebaat is bij vaste routines voor en tijdens de slaap. Wat wel kan helpen, is je nachthemd vervangen door een katoenen topje om een frisser gevoel te hebben en je dekbed in te ruilen voor een laken.

Kortom: naakt slapen is geen zonde op zich. Waar je voor moet waken is dat je het niet te koud krijgt ’s nachts. Dit kun je doen door wel een laken erbij te pakken, of die in elk geval binnen handbereik te leggen. Als je het prettiger vindt om kleren aan te hebben tijdens het slapen, dan moet je dat zeker doen. Je slaapt uiteindelijk het beste als je je veilig en vertrouwd voelt.

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden