Margriet logo
Illustratie van hond in bed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Slaapexpert vertelt: dít effect heeft een hond op je nachtrust

Over het algemeen geven honden een hoop plezier aan het baasje. Dat komt uit vele onderzoeken naar voren. Maar zorgen ze ook voor een betere nachtrust? Slaapexpert Alies Coster zoekt het voor je uit.

Honden kunnen leuk zijn, lief, grappig en eigenwijs. Ze hebben over het algemeen een positief effect op de levenskwaliteit, maar hoe zit dit bij de slaap? Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van een hond op de slaapkwaliteit. Daar kwamen verschillende factoren uit die de slaap beïnvloeden.

Beweging!

Het blijkt dat hondeneigenaren meer beweging hebben dan mensen zonder hond. De hondeneigenaar loopt gemiddeld 3,2 kilometer meer en dat is niet niks. Ook zien we dat hondeneigenaren gemiddeld genomen een lager BMI hebben en ook andere gezondheidsvoordelen ervaren zoals een lager cholesterolgehalte. Net als beweging hebben deze factoren invloed op hoe (diep) je slaapt. Hondeneigenaren slapen per nacht maar liefst 53 minuten langer dan mensen zonder hond. Het is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er niet kan worden gesproken over een oorzakelijk verband. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hondeneigenaren sowieso een actieve levensstijl hebben, waardoor ze eerder voor een hond kiezen (en beter slapen).

Veilig gevoel

De extra beweging die hondenbezitters krijgen heeft dus een positief effect op de slaap. En welk effect heeft het als je je hond ’s nachts op je slaapkamer laat slapen? Volgens onderzoekers uit Arizona heeft dat geen negatief effect op de slaapkwaliteit, ongeacht het ras. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het veilige gevoel dat een hond mee kan brengen. Wel maakt de positie van de viervoeter verschil. Zo kan de hond beter niet ín bed slapen, want dat beïnvloedt de slaapkwaliteit wél weer negatief. Honden kunnen veel bewegen in hun slaap en je daarmee wakker houden. Heb je een hond die blaft of piept, dan wil je ’m liever ook niet in je slaapkamer hebben.

Probeer het uit

Over het algemeen is een hond in bed dus niet bevorderlijk voor de slaapkwaliteit, maar er zijn ook mensen die hebben aangegeven dat dit voor hun juist wél zo werkt. Experimenteer dus eens met wat voor jou werkt. Maar mocht je toch het idee hebben dat jouw hond in bed je wakker houdt of toch iets minder diep laat slapen dan mogelijk is, denk dan eens na over een andere strategie…

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Over slaapexpert Alies Coster

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden