Margriet logo
Lentemoehied Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Slaapexpert legt uit: wat is voorjaarsmoeheid en wat doe je ertegen?

Iedereen om je heen heeft het over hoe fijn ze het vinden dat de lente aanbreekt. Maar jij voelt je somber en futloos en zou het liefst onder een deken op de bank willen kruipen. Hoewel de voorjaarsmoeheid over het algemeen minder bekend is dan de winterdip, ben je niet de enige die er last van heeft. Wat is voorjaarsmoeheid en wat doe je ertegen? Slaapexpert Alies Coster legt het uit.

Lentedip, lentedepressie of einde wintergevoel; er zijn verschillende benamingen voor de voorjaarsmoeheid. Voorjaarsvermoeidheid is geen officiële aandoening, maar kan het best gezien worden als een klacht waarbij je vaak moe bent en een gebrek aan energie ervaart. Ook een futloos gevoel, prikkelbaar zijn en een laag libido hebben zijn symptomen van deze kwaal. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een seizoensgebonden depressie; een depressie die elk jaar in hetzelfde seizoen terugkomt. Een seizoensgebonden depressie werd rond 1980 geïntroduceerd als officiële diagnose.

Voorjaarsvermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken is dat we hormonaal nog in de wintermodus staan vanwege de donkere periode die net achter de rug is. Van nature zijn we erop geprogrammeerd om in de winter in ruststand te gaan. Vroeger was er in deze periode minder eten beschikbaar, waardoor we zuinig om moesten gaan met onze energie. Bij sommige dieren zie je dat ook terug: ze gaan in de winterslaap.

Te veel prikkels

Wat ook invloed kan hebben op de stemming aan het begin van het voorjaar is de overgang van winter naar lente. Vooral mensen die zich herkennen in kenmerken van hoogsensitiviteit kunnen hier last van hebben. Zij staan (onbewust) extra open voor prikkels die met seizoenen en seizoenswisselingen te maken hebben, zoals andere tijden waarop het licht of donker wordt buiten, onvoorspelbaar weer en andere geuren en kleuren buiten.

De voorjaarsdip kan tot slot ontstaan door leefstijl. Weinig daglicht zien, weinig beweging hebben en minder voedzame voedingsstoffen binnenkrijgen zijn factoren die meespelen. Hoewel er in de lente meer daglicht is dan in de winter, is de lichtsterkte nog niet op zijn sterkst. Licht geeft het lichaam energie, wat betekent dat we in de lente nog steeds een energietekort kunnen hebben. Ook in de lente helpt het dus (echt!) om voldoende (buiten) te bewegen en voeding te kiezen die voldoende energie geeft.

Slaapkwaliteit

Als je je ’s ochtends moe voelt, maar ’s nachts voldoende slaapt, probeer dan niet bij te slapen overdag door bijvoorbeeld een middagdutje. Je kunt je beter focussen op de kwaliteit van je slaap in plaats van op de kwantiteit. Dit doe je door te stoppen met snoozen en direct in de ochtend al daglicht te zien. Dit geeft je een energiek en trots gevoel. Het gevoel dat je hebt in de ochtend neem je de rest van de dag mee.

Bij moeheid overdag kan het helpen om niet te streng voor jezelf te zijn. Ja, het helpt om in beweging te komen en leuke dingen te doen, maar kom niet te veel in opstand tegen de moeheid. In plaats van balen dat het niet is gelukt, kun je je energie beter besteden aan positiviteit. Pak bijvoorbeeld een schriftje erbij en schrijf twee weken lang elke middag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Succes gegarandeerd!

Over slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Alies CosterGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden