Margriet logo
Een vrouw maakt het bed op. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Slaapexpert legt uit waarom je je bed waarschijnlijk verkeerd opmaakt

Maak je je bed op als je ’s ochtends uit bed stapt? De kans is groot dat dit je een prettig gevoel geeft. Het ziet er netjes en gezellig uit en heeft je maar weinig moeite gekost. Een goed begin van de dag! Of toch niet? Slaapexpert Alies Coster heeft deze gewoonte eens grondig onderzocht en kwam erachter dat het bed opmaken op de traditionele manier niet de meest hygiënische manier is.

Het bed opmaken ’s ochtends: dat ziet er mooi uit en bovendien is het fijn om ’s avonds in een strak opgemaakt bed te stappen. Win win! Maar voor je gezondheid is het niet slim om je bed heel strak op te maken.

Niet hygiënisch

Onze huid vernieuwt zich constant in de nacht. We verliezen dan ontelbaar veel huiddeeltjes, waar kleine organismes zoals huisstofmijt maar al te graag van genieten. Huisstofmijt is gek op de huiddeeltjes die we ’s nachts verliezen en zij het niet dat huisstofmijt graag leeft in een donkere omgeving van zo’n 25 graden Celsius.

We verliezen daarbij ’s nachts gemiddeld een liter (!) vocht. Dat is niet mis. Huisstofmijt is niet alleen gek op huidschilfers, ook leven ze graag in een vochtige omgeving. Ze drinken het transpiratievocht niet, maar absorberen het met klieren. Het klinkt niet al te lekker allemaal, maar gelukkig is huisstofmijt in principe niet gevaarlijk. Het is wel vervelend als je er allergisch voor bent, dan kun je ervan niezen.

Je bed opmaken ziet er misschien netjes uit, maar voor de hygiëne hoef je het niet te doen. De donkere, vochtige omgeving is ideaal voor huisstofmijt. Als je in plaats daarvan ’s ochtends de lakens openslaat om lucht en licht binnen te laten, verdwijnt dat warme plekje. De mijten raken gedehydrateerd en gaan dood of op zoek naar een andere plek.

Waarom wél je bed opmaken?

Toch hoef je je bed niet rommelig achter te laten in de ochtend, je bed opmaken heeft ook zeker voordelen. Het geeft je het gevoel dat je die dag al iets gepresteerd hebt, hoe klein ook. Een opgemaakt bed is een opgeruimd hoofd. Dit gevoel van trots neem je de rest van de dag mee. Een mooi opgemaakt bed draagt daarmee bij aan een positieve associatie met je slaapkamer en bed, wat helpt bij een ontspannen nacht.

Wil je daarom toch graag je bed opmaken? Je zou eens kunnen proberen om je dekbed open te slaan zodra je uit bed gaat en na een uur je bed toch op te maken. Je dekens kunnen het vocht en de warmte dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed. Daarnaast gaat je bed en beddengoed hierdoor langer mee. Slaap lekker vanavond!

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden