null Beeld Getty Images/PhotoAlto
Beeld Getty Images/PhotoAlto

Slaapexpert legt uit: heeft de volle maan écht invloed op je nachtrust?

Het verhaal gaat dat meer mensen krankzinnig worden wanneer het volle maan is en ook korte nachten worden meer dan eens verweten aan dit verschijnsel. De meningen over of de volle maan invloed heeft op je nachtrust, zijn echter verdeeld.

Om nu voor eens en altijd antwoord te krijgen, hebben we slaapexpert Alies Coster gevraagd om haar licht te schijnen over de hamvraag: slapen we nou echt slechter wanneer het volle maan is?

Volle maan

Volle maan is een verschijnsel dat iets vaker dan eens per maand voorkomt. Je weet wanneer het die tijd van de maand is wanneer je de maan helemaal rond aan de hemel ziet staan. Een volle maan ontstaat doordat de maan precies aan de andere kant van de aarde staat dan de zon. Van het fenomeen wordt onder andere beweerd dat het je libido verhoogt en dat het je slaap negatief beïnvloedt. Je zou onrustiger slapen, waardoor je overdag prikkelbaarder bent.

Wetenschappelijke onderzoeken

Vaak worden wetenschappelijke onderzoeken aangehaald om te onderbouwen dat de volle maan wel degelijk invloed heeft op je nachtrust. Bijvoorbeeld deze uit Zweden en Zwitserland. Uit die studies blijkt dat de maanstand invloed heeft op de slaapkwaliteit. Maar kijk je verder dan alleen de samenvatting van de artikelen, dan zie je dat de resultaten van beide studies zijn gebaseerd op de antwoorden van respectievelijk 47 en 33 participanten. Officieel genoeg om het een ‘wetenschappelijke’ studie te noemen, maar toch wel iets om in je achterhoofd te houden, wanneer je leest dat de effecten van volle maan wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Daarnaast ontbrak het bij bovengenoemde studies aan objectieve meetapparatuur (zoals hersenscans) en als klap op de vuurpijl werd het tegenovergestelde resultaat gevonden bij het beroemde Max Planck instituut. Zij onderzochten de invloed van volle maan op hoe je slaapt onder meer dan 1000 proefpersonen en vonden tussen deze twee factoren géén relatie.

Andere energieën

Toch weten we dat de wetenschap nog niet alles kan meten en verklaren en lijken tegelijkertijd veel mensen wel degelijk andere energieën te voelen wanneer het volle maan is. En als zo veel mensen dit voelen, dan is de achterliggende vraag: wat is dit dan, waar de wetenschap geen grip op krijgt?

Als je in de maankracht gelooft, dan geloof je dat er meer energieën naar de aarde worden verzonden wanneer het volle maan is. Dit zou onder andere invloed hebben op het eb en vloed worden van de zee, maar dus ook op ons lichaam en op onze emoties. Door de krachtigere energie zou je zowel positieve als negatieve emoties sterker ervaren. Deze onrust zou dan ook het onderliggende proces zijn als het gaat om onrustige nachten.

Invloed van emoties

Er is dieper onderzoek nodig om de invloed van volle maan op onze nachtrust wetenschappelijk te onderbouwen. Maar dit achterwege latende zou het zo zijn dat de krachtige energieën die vrijkomen tijdens volle maan onze emoties versterken. Vanuit dit oogpunt valt te verklaren waarom meer mensen uit hun slof zouden schieten wanneer het volle maan is, waarom de kans op ongelukken dan groter is én waarom mensen slecht slapen. Het draait allemaal om onze emoties.

Slaaptip

Heeft de volle maan invloed op jouw nachtrust? Wees dan die dag eens wat extra alert op rust en regelmaat. Bewust een activiteit doen zonder afleiding van je telefoon of het doen van een slaapmeditatie kan al wonderen verrichten.

Slaapexpert Alies Coster Beeld Privébeeld Alies Coster
Beeld Privébeeld Alies Coster

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Alies CosterGetty Images/PhotoAlto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden