Deze mensen snurken vaker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Slaapexpert legt uit: déze mensen snurken vaker

We kennen vast allemaal wel iemand die snurkt. Zo’n twintig tot veertig procent van de mensen snurkt namelijk. Slaap je alleen, dan is dit meestal geen probleem. Slaap je samen, dan kan het ronkende geluid zowel voor de snurker zelf als voor de partner lastig zijn. Dat maakt snurken een complex probleem. Maar wie snurkt er nou het meest? Verandert dit gedurende de levensloop? En wat kan je eraan doen?

Slaapexpert Alies Coster legt het uit.

Grommend geluid

Snurken komt voor tijdens elke slaapfase. Het ‘grommende’ geluid van snurken ontstaat door een vernauwing in de bovenste luchtwegen. Dat kan in de keel- of neusholte zijn, of in de overgangsholte tussen beide. Als er veel lucht door een te kleine ruimte moet, zorgt dat voor trillingen en een bijbehorend snerpend geluid, wat we snurken noemen. Je kunt dat vergelijken met een ballon die je leeg laat lopen, terwijl je het tuutje half dicht houdt.

Oorzaken van snurken

Een vernauwing van de luchtweg kan allerlei oorzaken hebben. Bij een rugslaper, of na het nuttigen van een alcoholische versnapering, zakt de tong bijvoorbeeld sneller in de keel, waardoor het snurken ontstaat. Een vernauwing in de neusholte kan ontstaan door een verkoudheid of een airco die aanstaat. Ook kan overgewicht, ouder worden, of oververmoeidheid ervoor zorgen dat de wanden van de keelholte verslappen of verdikken, waardoor de vernauwing, en dus het snurken ontstaat. Tot slot kan een persoon ook van nature een slappe of smalle huig hebben, dat is de overgangsholte die tussen de keel- en neusholte in zit. Snurken is in veel gevallen een erfelijk probleem.

Wie snurken er het meest

Over het algemeen zijn het meestal de mannen die snurken, maar dit verandert naarmate we ouder worden. Wanneer vrouwen in de overgang komen, maken zij minder oestrogeen aan. Dit zorgt voor slappere spieren in de luchtpijp, waardoor snurken tijdens deze levensfase vaker voorkomt. Ook snurken vrouwen die zwanger zijn vaker. Dit is onder andere te wijten aan het extra lichaamsgewicht, dat zorgt voor vernauwingen in de keelholte. Ook spelen zwangerschapshormonen hier een rol. Deze zorgen ervoor dat de slijmvliezen in de neus meer vocht vasthouden, waardoor er minder ruimte ontstaat voor een goede luchtdoorstoom.

Oplossingen tegen snurken

Wanneer je van jezelf een smallere luchtpijp hebt, is het lastig om snurken aan te pakken. Vaak wordt snurken veroorzaakt door externe factoren die je zelf kan beïnvloeden. Mocht je het belangrijk genoeg vinden, dan is het zaak overgewicht, alcoholgebruik of het gebruik van bepaalde medicatie te veranderen. Als partner van een snurkend persoon kun je deze tips eens voorleggen. Dit zijn namelijk de meest voor de hand liggende oplossingen tegen snurken.

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden