Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers zijn dichtbij een betere methode om slaapapneu op te sporen

onderzoekers-zijn-dichtbij-betere-methode-om-slaapapneu-op-te-sporen.jpg

Onderzoekers van de TU Eindhoven en het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe hebben mogelijk een nieuwe methode ontworpen waarmee slaapapneu kan worden opgespoord.

In de toekomst kunnen mensen mogelijk thuis via een speciaal horloge meten of ze aan deze slaapstoornis lijden.

Slaapapneu

In Nederland heeft zo’n 6 tot 12 procent van de bevolking last van slaapapneu. Bij deze aandoening wordt de luchtpijp tijdens de slaap geblokkeerd, waardoor de ademhaling even stopt. Wanneer er vermoedens zijn dat een patiënt aan deze aandoening lijdt, kan de slaapstoornis worden aangetoond tijdens een slaaptest in een kliniek. Bij zo’n test ligt de patiënt tijdens de slaap verbonden aan allerlei draden. Deze draden meten onder andere de hersenactiviteit, de ademhaling en het zuurstofniveau in het bloed. Op basis van die gegevens is te bepalen of er sprake is van slaapapneu. Door de bedrading is het slapen voor de patiënt echter onprettig. Daarnaast is de test niet altijd even betrouwbaar omdat er maar één nacht wordt gemeten.

Geslaagde test

Onderzoeker en slaaparts Sebastiaan Overeem besloot daarom op zoek te gaan naar een betere methode. Daarbij ontdekte hij dat er bij patiënten met slaapapneu sprake is van een veranderend hartritme. “Door die variaties te analyseren is het mogelijk om vast te stellen of iemand wakker is of slaapt”, legt Overeem uit. “Ook ontdekten we patronen waarmee ademstops te detecteren zijn.” Op basis van die patronen ontwikkelde de slaaparts samen met onderzoeker Gabriele Papini een algoritme waarmee de gegevens zelfstandig geanalyseerd kunnen worden. De eerste test met 250 proefpersonen was positief. “Onze methode blijkt daarbij heel goed overeen te komen met de huidige meetwijze.”

Medische smartwatch

De volgende stap is volgens Overeem om het algoritme toe te passen op een horloge dat de hartslag kan meten. Binnenkort starten de wetenschappers daarom een nieuw onderzoek bij mensen die net een doorverwijzing hebben gekregen naar een slaaptest in een kliniek. “We vragen hen om twee weken lang een medische smartwatch te dragen, waarna we de uitslag van ons algoritme kunnen vergelijken met die uit het uitgebreide slaaponderzoek”, aldus Overeem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medical Facts
Beeld | iStock

Ook interessant