Margriet logo
null Beeld

Slaapapneu of gewoon snurken? Aan dit alarmsymptoom herken je het

Zagen, piepen, brommen of ander lawaai: een snurker in huis kan ’s nachts voor veel ergernis zorgen. Soms snurkt iemand zo erg dat er sprake is van slaapapneu. Er zijn in Nederland een kleine half miljoen mensen met deze aandoening, alleen weet bijna 80 procent dat niet van zichzelf.

En dat kan helaas ernstige gevolgen hebben.

Wat is slaapapneu?

Apneu betekent ‘niet ademen’. Slaapapneu is een aandoening waarbij er sprake is van een letterlijke adempauze: je adem stokt even. Dat kan langer dan tien seconden duren, in sommige gevallen zelfs bijna dertig seconden. Je hersenen krijgen een seintje dat ze te weinig zuurstof krijgen en geven je als slaper een signaal waardoor je in je nachtrust wordt gestoord. Dan komt je ademhaling weer op gang, wat gepaard gaat met een flinke snurk. Als je dit soort ademstilstanden vaak of lang hebt, is de kans groot dat je daar overdag last van hebt; het kan leiden tot ernstige vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid.

Slaapapneu: de oorzaak

Slaapapneu kan worden veroorzaakt doordat je hersenen te weinig of geen signalen geven die je ademhaling aansturen. Dat wordt centraal slaapapneu syndroom (CSAS) genoemd, maar komt niet zo vaak voor. Meestal gaat het om obstructief slaapapneusyndroom (OSAS): de keel valt dicht, waardoor de luchtwegen (grotendeels) worden afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat iemand een relatief grote tong, keelamandelen of huig heeft. Ook de dikte van de nek speelt een rol, net als vernauwingen in de neusholte of een naar achter staande onderkaak. Als iemand te zwaar is of altijd op zijn rug slaapt, is de kans op apneu ook groter.

Gevolgen van slaapapneu

Het gevolg van dit syndroom is een korte ademstilstand. Vervolgens geven je hersenen een seintje waar je minder diep van gaat slapen of zelfs wakker van wordt. En dat herhaalt zich. In het geval van OSAS maar liefst vijf keer per uur. Je kunt je voorstellen dat er van kwalitatieve slaap dan nauwelijks sprake is. Of zoals kno-arts Nico de Vries van het OLVG in Amsterdam in het AVROTROS-programma Dokters van morgen uitlegt: “Slaapapneu zorgt ervoor dat je geen enkele nacht lichamelijk of geestelijk zo goed uitrust als je zou moeten. Iedereen heeft weleens een slechte nacht. Deze mensen hebben áltijd een slechte nacht.”

Zo weet je of je het hebt

Maar hoe weet je of je last hebt van slaapapneu en niet gewoon snurkt? In de vierde aflevering van dit programma over slapen en slaapgebrek vertelt De Vries er alles over. Zo legt de arts uit dat er een belangrijke manier is om als partner te herkennen dat je bedpartner niet zomaar een snurker is, maar weleens aan slaapapneu zou kunnen lijden. “Het belangrijkste alarmsymptoom? Zó hard snurken dat degene die naast je ligt, zegt: ‘Dit is verschrikkelijk, we kunnen gewoon niet samen slapen.'"

Lees ook: Ineke (61) heeft slaapapneu en stopte wel twintig keer per uur met ademen

Veel Nederlanders met slaapapneu

Dat klinkt misschien heel logisch, maar toch zijn veel mensen zich er niet van bewust: “We denken dat van de 17 miljoen Nederlanders er ruim 400.000 apneu hebben. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat 80 procent van de mensen die met slaapapneu rondloopt, het zelf niet weet.”

Dit kun je doen

Snurkt je partner zo hard en doordringend dat jullie allebei een slechte nachtrust hebben? Ga dan naar de huisarts voor een verwijzing voor (slaap)onderzoek. Dan kan worden vastgesteld dat het om slaapapneu gaat, waarbij een behandeling wordt aangeraden. Kno-arts De Vries: “De behandeling is om twee redenen belangrijk. Die is erop gericht de klachten aan te pakken en jezelf en je eventuele partner rust te geven. Maar we weten ook dat er risico is op hart- en vaatziekten op langere termijn als je apneu niet behandelt.

Verkeersongeluk

Dat is vooral zo bij de zwaardere vormen. Bij ernstige apneu is er een grotere kans op een hoge bloeddruk en op termijn op een hart- of herseninfarct. Daarbij zouden mensen met slaapapneu die niet behandeld zijn eigenlijk niet mogen autorijden. Want de kans om bij een verkeersongeluk betrokken te raken, is vier keer zo groot als bij andere weggebruikers.”

In deze video van het Nederlands Slaap Instituut kun je zien wat de gevolgen zijn van slaapapneu.

Een behandeling

Bij een behandeling kun je bijvoorbeeld denken aan een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), een kunststof plaatje dat eruitziet als een soort beugel en je onderkaak naar voren houdt, zodat de luchtweg niet afgesloten raakt. Of een training of apparaatje voor het slapen op je zij, in sommige gevallen een operatie (bijvoorbeeld aan je huig of gehemelte), een luchtmasker (Cpap) of zelfs een tongzenuwstimulator, een implantaat dat ervoor zorgt dat je tong niet te ver in je keel zakt als je slaapt. Hier lees je alles over de soorten behandeling en welke het meest effectief is. Hier kun je de uitzending terugkijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Gezondheidsnet, Dokters van morgen, Apneuvereniging, Nederlands Slaap Instituut

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden