Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slaap lekker uit dit weekend: dat kan weleens héél gezond zijn

slapende-vrouw.jpg

Bij ernstige slaapproblemen wordt meestal afgeraden je slaapritme in het weekend om te gooien. Maar als je doordeweeks vaak nét niet aan die zeven tot acht uur nachtrust komt, kan het volgens nieuw onderzoek juist heel gezond zijn om in het weekend lekker lang uit te slapen.

Dat slaapgebrek ongezond is, is bekend. Langdurig slecht slapen vergroot de kans op een hartaanval of een beroerte. Bovendien kun je er nog van aankomen ook. Te véél is echter net zo slecht, heeft onderzoek uitgewezen. Wie meer dan negen uur per nacht slaapt, zou net zo veel kans hebben vroeg te sterven als iemand die vaak schaapjes ligt te tellen.

‘Uitslapen in het weekend kan echt helpen’

Maar veel studies kijken alleen naar de hoeveelheid slaap die we op doordeweekse dagen krijgen, vertelt de Zweedse slaapprofessor Torbjörn Åkerstedt aan CNN. De weekenden, uitgerekend de dagen dat we lekker kunnen bijtanken, worden vaak niet meegeteld. Hij en zijn team aan het Stress Research Institute van de Universiteit Stockholm besloten daarom te kijken wat er gebeurt als ook die uitslaapmomenten worden meegerekend. De professor was ‘erg verrast’ over wat ze in hun studie ontdekten. “Uitslapen in het weekend kan blijkbaar echt helpen.”

Compensatie voor slechte nachten

De Zweedse onderzoekers vroegen bijna 45.000 landgenoten naar hun slaapgewoonten en zochten hen dertien jaar later weer op. Mensen die aangaven meestal vijf uur of minder per nacht te slapen, ook in het weekend, liepen na dertien jaar een hoger sterfterisico dan zij die doorgaans zeven uur per nacht in dromenland vertoefden. Maar bij de korte slapers die in het weekend uitsliepen, zagen de wetenschappers dit verschil helemaal niet. Deze mensen waren jaren later nog net zo fit als degenen die meestal zeven uur per nacht sliepen! Volgens Åkerstedt werkt het niet zo dat je slaap kunt ‘opslaan’. Maar het lijkt er dus wel op dat je met uitslapen in het weekend de negatieve gezondheidseffecten van een slaaptekort kunt compenseren.

Niet mogelijk bij ernstig slaapgebrek

De Amerikaanse slaapexpert Michael Grandner, verbonden aan de University of Arizona, denkt dat dit vooral werkt voor mensen die doordeweeks nét niet genoeg slaap krijgen (bijvoorbeeld zes en een half in plaats van zeven uur). Iemand met een ernstig slaapgebrek zal de verloren uren niet meer zo makkelijk kunnen inhalen. “Slaap is net zo noodzakelijk als ademen,” legt Grandner uit. “Je moet het consequent doen om gezond te blijven. Vergelijk het met een dieet. Als je de hele week normaal eet, kan het voor je gezondheid niet zo veel kwaad als je je in het weekend een beetje laat gaan. Maar als je de hele week leeft op snoep, patat en hamburgers kun je in het weekend nog zo veel spruiten en boerenkool nemen, je maakt het nooit meer goed.” Bij ernstig slaapgebrek wordt juist ook aangeraden consequent te zijn: dus een vast slaapritme aanhouden en vooral niet te veel fluctueren door lang uit te slapen in het weekend.

Wat een ernstig slaapgebrek is, verschilt overigens ook weer per persoon. Dat we per nacht minstens zeven uur slaap nodig hebben, is geen harde regel, stelt de Zweedse slaapprofessor. “Sommige mensen hebben misschien meer nodig, anderen kunnen met minder toe. Als je gewoon kunt functioneren, krijg je waarschijnlijk genoeg slaap.”

65-plus? Dan werkt het niet…

De Zweedse studie is niet helemaal waterdicht. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld niet gemeten hoeveel de deelnemers daadwerkelijk hebben geslapen, maar zijn afgegaan op hun verklaringen. Ach: waterdicht of niet, dankzij dit onderzoek heb je nu wel een fantastisch excuus om op zondagochtend in je bed te blijven liggen. Tenminste, als je jonger bent dan 65. De Zweden zagen het compensatie-effect van uitslapen in het weekend alleen bij mensen tot die leeftijd. Daarboven zul je een ander uitgeslapen excuus moeten bedenken.
Kun je de slaap maar niet vatten? Met deze slaaptips ben je geheid sneller – en langer – in dromenland. Ze liggen voor de hand, maar werken wel.
Bron | CNN
Beeld | iStock

Lees ook

Dit zijn de vijf slechtste dingen om te eten voordat je naar bed gaat
Wat moet je doen als er bij je wordt ingebroken terwijl je thuis bent?
Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant