null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Slaap jij met je mond open? Dit is waarom je dat beter kunt afleren

Met je mond open slapen lijkt zo onschuldig en misschien een tikkeltje oncharmant. Toch kun je deze gewoonte beter afleren. Dat heeft alles met de gezondheid van je mond te maken. Het zou even slecht zijn voor je gebit als het drinken van frisdrank voor het slapengaan. 

En ook overdag is het beter om door je neus te ademen.

Het effect van met je mond open slapen

Word jij altijd wakker met een kurkdroge mond en uitgedroogde lippen? Dan is de kans groot dat je ’s nachts met je mond open slaapt. Hoewel dat slechts een onschuldige gewoonte lijkt, is het voor je mondgezondheid niet bevorderlijk. Dat komt omdat door je mond ademen je mondholte uitdroogt. Het speeksel verdwijnt uit je mond, terwijl dat juist een beschermende werking heeft tegen zuurvormende bacteriën.

Met je mond open slapen leidt dus tot minder speeksel, minder goede bescherming tegen bacteriën én een stijgende zuurgraad van je mond. Daarmee vergroot je de kans op tandbederf en tanderosie. Het zijn vooral je kiezen die de dupe zijn van deze slaapgewoonte, omdat de achterkant van je mond hierbij het meeste uitdroogt.

Vergelijkbaar met een glas frisdrank

Uit het onderzoek van Nieuw-Zeelandse slaapexpert Joanne Choi blijkt dat de pH-waarde in je mond ongeveer 7,7 is. Als je met je mond open slaapt, verandert dit naar 6,6. In sommige gevallen daalt die pH-waarde zelfs tot 3,6. En dat is vergelijkbaar met het drinken van een glas frisdrank of sap net voor het slapen.

Lees ook: Van flossen tot facings: zó word je met een gezond en stralend gebit ouder

Tong is minder actief

Bij mensen die met hun mond open slapen, en overdag ook veel door hun mond ademen in plaats van door hun neus, is de tong minder actief. Omdat de beweging van de tong een zelfreinigend vermogen heeft, loop je bij een minder actieve tong meer kans op tandplak en kunnen er meer voedselresten achterblijven in je gebit. Hierdoor groeit de kans op gaatjes en een tandvleesontsteking.

Daarnaast is het ook beter om zo veel mogelijk door je neus te ademen, omdat dit de lucht eerst filtert voordat je het binnenkrijgt. Ook kun je als je veel ademhaalt via je mond en met je mond open slaapt sneller last krijgen van kapotte mondhoeken.

Probleem bij mannen

Vooral bij mannen is slapen met de mond open een probleem. Zo’n 30 procent doet dit, tegenover 5 procent van de vrouwen.

Bron | Happy in Shape, Dental Clinics, Tandartspraktijk Wateringse Veld

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden