Margriet logo
Slapen gordijnen open Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Slaap je wel eens met de gordijnen open? Dat kan voor depressieve gevoelens zorgen

Soms lig je al zo lekker warm en knus in je bed dat je écht geen zin meer hebt om eruit te gaan om je gordijnen netjes te sluiten. Toch zou je wel moeten overwegen dit te doen. Want slapen met de gordijnen open kan voor depressieve gevoelens zorgen.

“Slapen in het donker is niet alleen beter voor je slaapkwaliteit, maar ook voor je mentale gezondheid”, zegt professor Kenji Abayasi

Slapen gordijnen open

Misschien heb je helemaal geen last van het daglicht en kan jij op elk moment van de dag je ogen sluiten voor een lekker slaapje. Gordijnen dichtdoen: daar doe jij niet aan. Tijdens een middagdutje kun je prima wegdommelen zonder je gordijnen te sluiten. Maar tijdens de lange nacht is het niet handig om met open gordijnen in slaap vallen.

Depressie voorkomen

Kenji is professor van de Nara Medical University School of Medicine in Japan. ‘Het verduisteren van je slaapkamer is wellicht een nieuwe manier om depressies te voorkomen’, zegt ze tegen TIME.

Lees ook: Op déze dag van de week slapen we het slechtst (en dit is waarom)

Lichtgevoelig tijdens het slapen

Het onderzoek waar dit uitkomt heeft in totaal twee jaar geduurd en is onder 863 Japanners uitgevoerd. Wat bleek: hoe meer licht in de slaapkamer gedurende de slaap, hoe groter de kans op depressie. Denk je nu dat het gaat om uren zonlicht, dan heb je het helaas mis. Want tijdens een hele nacht kan meer dan 15 watt al zorgen voor symptomen.

Slaap-waakritme verstoren

Abayasi legt uit wat de oorzaak van deze depressieve gevoelens kán veroorzaken. Volgens de professor kan het liggen aan ons slaap-waakritme. Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan. Een tekort aan dit slaaphormoon zorgt er op ten duur weer voor dat je psychologische klachten, zoals een depressie kan ontwikkelen. Lekker die gordijnen sluiten voor het slapen gaan zodat je je nacht in een donkere kamer kunt doorbrengen.

Bron | Ze.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden