Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Slaap je slecht? Probeer deze Japanse ademhalingsoefening eens

Slecht slapen kan je flink opbreken. Daarom geven we met liefde tips voor een betere nachtrust. Een nieuwe voor op dat lijstje is de Japanse ademhalingsoefening moon breathing

Een ademhalingstechniek volgens de Japanse leer kaizen.

Je leven verbeteren met kaizen

Kaizen is Japans voor 'verbeteren'. Het is eigenlijk ontstaan als een methode voor bedrijven om beter te functioneren, maar voor je persoonlijke leven werpt kaizen ook z'n vruchten af. Het draait allemaal om slechte gewoonten doorbreken. De Britse schrijfster Sarah Harvey, die in Tokio heeft gewoond, legt in haar boek Kaizen: the Japanse method for transforming habits, one small step at a time uit hoe goed het haar geholpen heeft. En daarin omschrijft ze de Japanse ademhalingsoefening chandra bhedana, ook wel moon breathing genoemd.

Moon breathing

Moon breathing is een geliefde oefening in yoga. "Een korte Japanse ademhalingsoefening die mij helpt als ik 's nachts wakker lig en pieker", vertelt Harvey. Zo kun jij ook moon breathen:

  1. Ga rechtop zitten of languit liggen - wat voor jou het meest comfortabel is.
  2. Doe je ogen dicht en ontspan je gezicht.
  3. Duw je rechterneusgat dicht met je rechterduim.
  4. Laat je wijs- en middelvinger op je handpalm rusten. Probeer je ringvinger en pink tegelijkertijd, zo goed als het kan, uit te strekken.
  5. Adem in door je linkerneusgat.
  6. Duw met je rechterringvinger, vóórdat je weer uitademt, je linkerneusgat dicht.
  7. Haal je rechterduim van je rechterneusgat af, zodat je weer kunt uitademen.
  8. Vervolgens adem je weer in, haal je je ringvinger van je linker neusvleugel en duw je je rechterneusgat weer dicht. Zo begint het weer van voor af aan.

Door deze oefening te herhalen, word je je heel bewust van je ademhaling. Een rustigere ademhaling zorgt (hopelijk) voor een meer ontspannen gevoel, waardoor je makkelijker in slaap valt. Oefening baart kunst. Het is het proberen waard, toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour UK

Beeld | iStock

"

"

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden