Margriet logo
null Beeld

Slaap je nog steeds met een knuffel? Dat is volgens onderzoek hartstikke gezond

Misschien schaam

je je er stiekem een beetje voor, dat je nog steeds het liefst met een knuffel

in je armen slaapt. Maar dat hoeft helemaal niet, blijkt uit een onderzoek. Met

een knuffel slapen is namelijk hartstikke gezond, of je nu acht of

achtenvijftig bent.

Beer, Knuf, of hoe je ‘m ook genoemd hebt, mag dus gewoon blijven.

Met knuffel slapen is gezond

Als je als volwassene nog met een knuffel slaapt, ben je zeker niet de enige: uit onderzoek van hotelketen Travelodge kwam naar voren dat 35 procent van de volwassenen dit nog gewoon lekker doet. En (onbewust) met een goede reden, blijkt uit onderzoek van de VU Amsterdam. Mensen die ’s nachts met een knuffeldier in bed liggen, krijgen daar een geruststellend gevoel van. Bovendien heeft het een gunstig effect op een laag zelfbeeld én worden angsten verlicht. Geen nachtmerries met een knuffel, dus!

Kindertijd

Dat veilige gevoel met een knuffel blijft hangen uit onze kindertijd, legt therapeut Margaret van Ackeren aan Well + Good uit. Als kind ervaren we al dat een knuffel ons minder eenzaam en angstig maakt. Waarom zou je dat gevoel als je ouder wordt kwijt willen? Vooral in coronatijd kunnen we allemaal wel wat extra steun gebruiken. Daarnaast speelt ook emotionele waarde een belangrijke rol bij knuffels, denkt professor Bruce Hood. “Het is menselijk om gehecht te raken aan dingen, en al helemaal als deze dingen iets uit onze kindertijd zijn.”

Lees ook:

Slaap je slecht? Déze apps verbeteren je nachtrust

Betere nachtrust

Knuffels kunnen ook helpen om beter te slapen. Psycholoog Katherine Duggan legt aan Thrive uit dat het voor een goede nachtrust enorm belangrijk is om je vertrouwd en veilig in je omgeving te voelen. “Slaap is een kwetsbare toestand. Je verbreekt de verbinding met de wereld. Kinderen hebben een gevoel van veiligheid nodig om los te komen. Soms kan die veiligheid komen wanneer kinderen samen slapen met hun ouders, maar ook door knuffels. Als je eenmaal als kind je teddybeer hebt gekoppeld aan slaap, kan het zijn dat dit je als volwassene nog steeds helpt om in slaap te komen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NPO3, The Guardian

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden