Gezondheid

Dít is het dieet waarmee Adele zo veel is afgevallen

adele-dieet-margriet.jpg

Wil je afvallen? Misschien is het dan een goed idee om inspiratie uit zangeres Adele te putten. Zij volgde het sirtfood dieet. En op een recente foto van haar, is het verbluffende resultaat te zien.

Haast onherkenbare Adele

Een vrouw die samen met Adele op een feestje was, plaatste maandag een foto van de afgevallen zangeres op Instagram. Wow: wat een wespentaille. Een paar jaar geleden zag ze er nog heel anders uit. Haar transformatie is naast sporten mede te danken aan het sirtfood dieet, claimen verschillende media als de New York Post en Women’s Health. En daar duiken we graag even met je in.

Afvallen met het sirtfood dieet (én wijn)

Het sirtfood dieet zou Adele zijn aangeraden door haar personal trainer Pete Geracimo. Dit dieet is samengesteld door twee Britse voedingsdeskundigen: Aidan Goggings en Glen Matten, waar ze in 2016 voor het eerst een boek over uitbrachten. Zij geloven heilig in de werking van sirtuïnes: eiwitten die je stofwisseling stimuleren, vet helpen verbranden en je spieren versterken.

Die sirtuïnes zitten volgens de experts in onder meer kool, boekweit, extra vergine olijfolie, bosbessen, rucola, groene appels en matcha. En als je het sirtfood dieet volgt, staan rode wijn, koffie en 85 procent pure chocolade ook op het menu – daar zitten namelijk ook sirtuïnes in. In vlees zitten geen sirtuïnes, maar je mag het wel gewoon eten in het sirtfood dieet. Dit dieet verbiedt namelijk niks.

Moeilijker dan het klinkt

Afvallen terwijl je wijn drinkt en chocolade eet, dus. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar Adele en ook Pippa Middleton (de zus van Kate Middleton) zouden er het levende bewijs van zijn dat het sirtfood dieet toch echt wél werkt. Maar vergis je niet: makkelijk is het sirtfood dieet niet per se.

Pittige eerste fase

Het sirtfood dieet bestaat uit twee fasen. In de eerste fase, mag je de eerste drie dagen niet meer dan duizend calorieën eten. Dit houdt in dat je één grote maaltijd uit het sirtfood-receptenboek eet en drie groene sappen met bijvoorbeeld matcha en kool drinkt. Ter vergelijking: het Voedingscentrum adviseert vrouwen tweeduizend calorieën per dag binnen te krijgen. Dat scheelt dus de helft.

De volgende vier dagen, mag je 1500 calorieën per dag tot je nemen. Hierbij mag je dan twee grote maaltijden uit het receptenboek eten en twee sappen drinken.

Minder strenge tweede fase

Na die eerste fase, hoef je je niet meer aan zo’n caloriegrens te houden. Wel is het in de tweede fase bedoeling dat je nog twee weken lang een groen sapje per dag drinkt, naast drie maaltijden die rijk zijn aan sirtuïnes. Denk bijvoorbeeld aan zalm met groenten of boekweitnoedels met tofu.

Een beetje sirtfood in je leven houden

Na die tweede fase, kun je in principe weer eten wat je wilt. Als je maar zorgt voor voldoende sirtuïnerijke voeding in je eetpatroon. Het doel van de voedingsexperts, is dat je op de lange termijn kleine aanpassingen maakt in je leven. Dus je kunt gerust vlees blijven eten, maar eet dat dan bijvoorbeeld regelmatig met boekweit. Kies niet voor witte, maar pure chocolade. En tik af en toe nog zo’n sapje achterover.

Wat zegt de wetenschap over het sirtfood dieet?

Het sirtfood dieet krijgt nu veel aandacht door de wespentaille van Adele. De wetenschap buigt zich er dan ook kritisch over, maar aangezien het nog een vrij nieuw dieet is, valt er nog niet zo veel over te oordelen. Het dieet klinkt in ieder geval veelbelovend, zeker omdat het niks verbiedt. Maar voor ieder dieet geldt dat het verstandig is om bij twijfel je huisarts of een diëtist te raadplegen. En onthoud: elk lichaam is anders. Niet iedereen zal het Adele-effect krijgen. Zeker niet zonder te sporten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | New York post, Voedingscentrum, Women’s Health
Beeld | ANP

Ook interessant