Sint-janskruid thee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sint-janskruid: hier moet je op letten bij bepaalde medicijnen

Sint-janskruid wordt door sommige mensen gebruikt om beter te slapen of om somberheid te verminderen bij lichte tot matige depressieve klachen. Hoewel het dus een positieve werking kan hebben, kent het ook nadelen als je bepaalde medicijnen slikt.

Er kan bijvoorbeeld een wisselwerking optreden met andere medicijnen en dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid.

Antidepressieve werking

Sommige medicijnen met sint-janskruid zijn bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel. Deze zijn sinds 2008 in de apotheek verkrijgbaar zonder recept. Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidenmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.

Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking. Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt dit kruidenmiddel de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hoe het precies werkt, is nog niet volledig onderzocht.

Wisselwerking met andere medicijnen

Bij sint-janskruid is het belangrijk om te weten dat het in combinatie met bepaalde medicijnen een wisselwerking kan hebben. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zie je hieronder.

 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan je apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan je apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking en bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover altijd met je arts.

Verminderde werking van medicijnen

Sint-janskruid heeft ook een negatief effect op de werking van bepaalde medicijnen. We zetten er hieronder tien op een rij. De rest van de medicijnen kun je terug vinden op apotheek.nl.

 • De afweeronderdrukkende medicijnen: ciclosporine, everolimus, tacrolimus, temsirolimus en sirolimus. Je arts zal de dosering hiervan verhogen, omdat de werking van deze medicijnen door het kruidenmiddel afneemt.
 • De antipsychotica: aripiprazol, brexpiprazol, broomperidol, cariprazine, clozapine, haloperidol, lurasidon, quetiapine, risperidon en sertindol.
 • de antistollingsmedicijnen: acenocoumarol en fenprocoumon. De werking van acenocoumarol en fenprocoumon kan afnemen. Meld het aan de trombosedienst als je sint-janskruid gaat gebruiken. Ook als de dosering van sint-janskruid wijzigt of als je stopt met sint-janskruid, is het van belang om de trombosedienst hierover inlichten.
 • De antistollingsmedicijnen: apixaban, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban en ticagrelor. Overleg hierover met je arts. Mogelijk schrijft je arts een ander medicijn voor.
 • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals cortison, dexamethason, hydrocortison, fluticason, prednison en prednisolon. Dit is alleen van belang als je het bijnierschorshormoon meerdere weken moet gebruiken.
 • De cholesterolverlagende medicijnen: atorvastatine en simvastatine.
 • De medicijnen tegen depressie: buspiron en mirtazepine.
 • Het hartmedicijn: digoxine.
 • De medicijnen tegen epilepsie: perampanel, topiramaat en zonisamide.
 • De anticonceptiepil: sint-janskruid vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap.

Overleg altijd met je huisarts

Slik je een van deze medicijnen en ben je van plan daar nu ook het sint-janskruid bij te gebruiken? Dan is het belangrijk om dit met je huisarts of apotheker te bespreken. Je huisarts kan eventueel een ander medicijn voorschrijven, de dosering verhogen, de hoeveelheid van dit medicijn in je bloed laten controleren of je adviseren te stoppen met sint-janskruid.

Ook als je stopt met het gebruik van dit kruidenmiddel is het belangrijk om te overleggen met je huisarts. Soms moet de dosering van de onderstaande medicijnen dan weer worden aangepast.

Bron | Apotheek, Thuisarts, Lareb

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden