10 signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt
Redactie Margriet | 25 augustus 2020
Als je lichaam om wat voor reden dan ook geen of minder insuline aanmaakt, kan je bloedsuikerspiegel gevaarlijk stijgen. Je hebt dan diabetes. Aan de volgende tien klachten kun je merken of hier sprake van is.
Wanneer je iets hebt gegeten dat koolhydraten bevat, stijgt je bloedsuikerspiegel. Een gezond lichaam kan die spiegel vanzelf omlaag brengen door insuline aan te maken. Maar bij diabetes lukt dit niet goed, of helemaal niet meer. In het begin geeft dit nog ogenschijnlijk onschuldige klachten zoals dorst en vermoeidheid. Maar als je lang met hoge bloedsuikers blijft rondlopen, kunnen er organen zoals de hersenen en hart- en bloedvaten beschadigd raken. Ook heb je meer kans op infecties. Bij een ernstig verhoogde bloedsuikerspiegel kun je uiteindelijk zelfs in coma raken.
Symptomen hoge bloedsuikerspiegel
Een te hoge bloedsuiker kan de volgende klachten geven:
infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
moeilijk (snel en/of diep) ademen
overgeven
Heb je een of meer van deze klachten? Ga dan naar de huisarts. Die kan snel testen of je diabetes hebt. De meest voorkomende vorm is diabetes type 2, negentig procent van de mensen met diabetes heeft dit type.
Vroege signalen
Diabetes type 2 is een sluipziekte: tegen de tijd dat je bovenstaande klachten krijgt, heb je het al. Toch zijn er wel een paar signalen die je eerder kunnen waarschuwen, weet internist en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl. Volgens hem moet je je beslist laten checken als je een (te) dikke buik hebt en diabetes type 2 voorkomt in je directe familie. Ook een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol vergroten de kans op diabetes. Het goede nieuws: als je er op tijd bij bent, kun je het tij nog keren.