Gezondheid

Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort

signalen-ijzertekort.jpg

Ben je de laatste tijd vaak moe en heb je een lusteloos gevoel? Dat kan duiden op een ijzertekort.

Als je een tekort hebt aan ijzer in je lichaam, kan dat uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Daarnaast is ijzer nodig om hemoglobine te produceren, een proteïne dat rode bloedcellen helpt om zuurstof door ons lichaam te vervoeren. Het is dus noodzakelijk om er genoeg van binnen te krijgen. Zeker als vrouw, omdat wij een groter risico lopen op een ijzertekort dan mannen. Aan welke symptomen je – naast ernstige en langdurige vermoeidheid – een ijzertekort kunt herkennen? Margriet.nl neemt ze met je door.

1. Haaruitval

Als je een tekort hebt aan ijzer – zeker wanneer je bijna kunt spreken van bloedarmoede – kan het zijn dat je haren uitvallen. Dit komt doordat je lichaam ervoor kiest de kostbare zuurstof die wordt rondgepompt naar de vitale organen te sturen.

2. Je huid en tong veranderen

We hebben het al eens eerder uitgelegd: de structuur van onze tong zegt veel over onze gezondheid. Is je tong bijvoorbeeld opgezwollen en voelt-ie ‘glad’ aan? Dat kan wijzen op een ijzertekort. Ook kun je aan je huid merken dat je lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt. Doordat hemoglobine een rode kleur aan het bloed toevoegt, kun je bleker worden als je bloedarmoede hebt. Maar raak niet meteen in paniek als je nu even wat witter bent; dat kan ook komen doordat je al een tijdje niet meer in de zon bent geweest.

3. Zin in willekeurige snacks

Heb je ineens opvallend vaak zin om een hele bak ijs leeg te eten? Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je zwanger bent. Het kan ook een symptoom zijn van een ijzertekort.

4. Rusteloze benen

Om maar met de deur in huis te vallen: volgens medische wetenschappers van de Amerikaanse John Hopkins universiteit zou zo’n 15 procent van de mensen die last hebben van het restless leg syndrome (rusteloze benen), kampen met een ijzertekort. Er kan bij tintelende benen sprake zijn van meerdere oorzaken. Maar een tekort aan ijzer is volgens hun onderzoek de meest voorkomende.

5. Vaak ziek

Rode bloedcellen pompen, zoals gezegd, zuurstof door ons hele lichaam. Hierbij is vooral belangrijk dat er ook genoeg zuurstof bij de milt terechtkomt. Want de milt is een van de belangrijkste plekken als het gaat om het bestrijden van infecties. Heb je een ijzertekort en krijgt dit orgaan te weinig zuurstof, dan ben je een gemakkelijkere prooi voor bacteriën en kun je vaker ziek worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant