Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met dit shirt testen COPD-patiënten mogelijk binnenkort eigen longfunctie

met-dit-shirt-testen-copd-patienten-mogelijk-binnenkort-eigen-longfunctie.jpg

Mensen die last hebben van Astma, COPD of andere longziektes laten regelmatig hun longfunctie in het ziekenhuis testen. Dit om te kijken of de aandoening is verergerd. Als het aan onderzoeker Denise Mannée ligt, kunnen patiënten dit in de toekomst mogelijk thuis zelf doen.

Denise Mannée, promovenda van het Radboud UMC, presenteerde deze week de onderzoeksresultaten van een proef. Deelnemers moesten een speciaal shirt dragen, die de longfunctie bijhield. “Het shirt registreert de beweging van de borstkas en buik en leidt uit die gegevens de (veranderende) longfunctie af.”

Klein verschil

Vijftien gezonde vrijwilligers kregen een strak t-shirt van elastisch materiaal aan. Een app registreerde de veranderingen in de longen van de deelnemers bij het uitvoeren van een aantal dagelijkse activiteiten. Vervolgens vergeleek Mannée dit met de scores die de proefpersonen hadden op een reguliere longfunctietest. De gegevens bleken nagenoeg gelijk. Bij rustige activiteiten (zoals slapen) was het verschil gemiddeld 0,2 procent, ofwel enkele milliliters aan lucht. Bij zwaardere activiteiten, zoals stofzuigen, liep het verschil op tot gemiddeld 3,1 procent.

COPD

Binnenkort wordt het t-shirt getest bij proefpersonen met COPD. “Uiteindelijk is ons doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten”, legt Mannée uit. “De verwachting is dat de longziekte in 2030 op de derde plek van dodelijkste aandoeningen staat. Veel mensen kennen iemand met COPD en weten dus hoe groot de impact is op dagelijkse activiteiten. Je kunt last krijgen van benauwdheidsklachten, hoesten en longaanvallen. Ons uiteindelijke doel is dat artsen met behulp van het shirt en een app kunnen voorspellen wanneer mensen zo’n aanval krijgen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen met bijvoorbeeld medicatie of oefeningen. Om dat te kunnen, moeten er meerdere dagen na elkaar metingen worden verricht, zodat er ontwikkelingen worden waargenomen.”

Realistischer beeld

Daarnaast geeft het slimme t-shirt ook een realistischer beeld van wat er, in het dagelijks leven, in de longen gebeurt. “Meestal meten we de ademhaling in het ziekenhuis, waarbij de patiënt op een hometrainer fietst terwijl de ademhaling wordt gemeten door middel van een mondkapje en computer. Dat staat minder dicht bij de dagelijkse praktijk.”

Populaire gadgets

Mannée denkt dat het t-shirt, bij een geslaagde proef, over een paar jaar al gebruikt kan worden. “We zijn nog volop bezig met onderzoek. Maar het gaat wel de goede kant op. En dergelijke gadgets worden steeds populairder. Het smart shirt wordt al verkocht aan sporters en gebruikt bij het monitoren van stress. Het shirt meet niet alleen de longfunctie , maar bijvoorbeeld ook de hartslag en bewegingen. Daarom biedt het mogelijkheden voor heel veel verschillende patiëntengroepen.”

Lees ook
Dít is wat je moet weten over een longaanval

Bron| Radboud UMC, Nederlands Dagblad
Beeld| iStock

Ook interessant