null Beeld

Shiatsu voor het gezicht in 10 stappen

Ons lichaam heeft ontspanning nodig. Om bij te tanken, het drukke leven aan te kunnen en lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Beweging, yoga of meditatie zijn hiervoor ideaal, maar probeer ook eens shiatsu voor het gezicht. 

Shiatsumassage komt uit Japan en is gericht op het opheffen van blokkades in het lichaam, waardoor de levensenergie weer vrij kan stromen. Letterlijk betekent het woord shiatsu 'vingerdruk'. Met behulp van duimen, handen, ellebogen en knieën drukt de masseur op acupressuurpunten en meridianen en oefent op die wijze invloed uit op de gewrichten en spieren.

Herhaal elke stap steeds drie keer; pressie oefen je steeds uit op de uitademing.

1. Pak je oorlellen vast tussen duim en wijsvinger en trek eraan. Verplaats je vingers iets naar boven en maak dezelfde trekkende beweging. Ga zo de rand van je oren langs.

2. Druk met je duimen onder je kin. Beweeg de duimen tegelijk opzij in de richting van de oren, waarbij je onder de kaakrand blijft drukken tot je de oren bereikt.

3. Druk met de toppen van je wijs- en middelvinger in de holte aan het eind van je kaak die ontstaat als je je mond opent.

4. Beginnend bij het oor begin je druk uit te oefenen op de onderkant van het jukbeen. Volg deze rand tot bij de neus.

5. Druk met de toppen van je wijsvingers in de twee kleine holten naast de neusvleugels.

6. Druk met je wijsvinger onder je ogen, tussen de rand van de oogkas en de oogbal, van de ooghoek naar de buitenkant van je ogen.

7. Druk met de toppen van je duimen onder de bovenrand van de oogkassen, tussen de kasrand en oogbal, waarbij je van de ooghoek uit naar buiten werkt.

8. Knijp met wijsvinger en duim stevig in je wenkbrauwen, waarbij je van binnen naar buiten werkt.

9. Masseer je voorhoofd door pressie met de basis van je duimen, die je vervolgens over het voorhoofd heen en weer trekt in de richting van de slapen. Eerst zacht, daarna met meer kracht.

10. Masseer de slapen met je vingertoppen.

null Beeld

>> Deze massage is afkomstig uit het boek Relaxed en in balans van Cindy Lammers (Forte Uitgevers). Het boek is onder andere te bestellen via bol.com voor € 14,95.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden