Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je ‘bamboe’ koffiebeker voor flinke gezondheidsproblemen kan zorgen

gebruik-geen-servies-van-bamboe-en-melamine-margriet.jpg

Je denkt misschien dat je lekker duurzaam bezig bent met je bamboe-koffiebeker, maar volgens het Voedingscentrum kun je beter geen servies gebruiken dat gemaakt is van melamine met bamboe of mais. Het zou namelijk schade kunnen opleveren aan je gezondheid.

Servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wél veilig gebruiken. Maar voor kinderen tot drie jaar geldt het advies dat je dit servies alleen voor koud of lauw eten en drinken kunt gebruiken.

Gevaren van melamine-bamboe servies

Veel lichtgewicht servies, zoals bijvoorbeeld kinderservies, wordt verkocht als ‘bamboe’. In de meeste gevallen is dit soort servies gemaakt van melamine-kunststof en zijn er alleen wat bamboevezels aan toegevoegd. Hetzelfde geldt voor bamboe-koffiebekers waar je veel mensen op straat mee ziet lopen. Het is echter niet toegestaan om bamboe- of maisvezels toe te voegen aan melamine. Als deze materialen met elkaar gecombineerd worden, kunnen ze makkelijker formaldehyde afgeven, een stof die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een te hoge inname kan bijvoorbeeld leiden tot maagirritatie of een maagzweer.

Vooral gevaarlijk voor kleine kinderen en baby’s

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar melamine-bamboe servies wijst uit dat bij veel van de onderzochte bekers, kommen en mokken té veel formaldehyde vrijkomt. Volgens Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) en de NVWA kunnen effecten op de gezondheid dan ook niet worden uitgesloten bij het gebruik van dit soort advies. Vooral voor baby’s en kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn vanwege hun lage lichaamsgewicht. Mocht je nu kinderservies hebben dat gemaakt is van melamine (zonder bamboe en mais) dan kun je dit wel gebruiken voor koud en lauw eten en drinken, maar niet voor hete dingen. Formaldehyde komt namelijk vrij bij bij temperaturen boven de 70 °C.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty

Ook interessant