Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Expert: ‘Series kijken maakt je slimmer dan boeken lezen’

series-kijken-lezen-netflix-margriet.jpg

Wat doe jij liever: een boek lezen of Netflixen? Beide zijn meestal bedoeld als ontspanning, maar van het één word je volgens een expert toch echt slimmer dan het ander. 

Het antwoord is best verbazingwekkend. Niet lezen, maar series kijken zou je volgens Ellen ter Gast, bio-ethicus en schrijver van De dappere kijker: waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant, intelligenter maken. Emotioneel gezien, dan.

Avondje Netflix vs filosofie

“Verhalen zijn ontzettend belangrijk,” legt Ellen uit aan het Belgische weekblad Humo. “Ze vormen de manier bij uitstek om essentiële zaken bij te leren over onszelf en over elkaar.” Volgens de moraalwetenschapper heb je inlevingsvermogen nodig om morele afwegingen te kunnen maken en dus emotioneel gezien intelligenter te worden. En dat doe je dankzij persoonlijke ervaringen of verhalen. “En anno 2018 zijn de sterkste verhalen, met de menselijkste personages, nu eenmaal terug te vinden op Netflix en op tv. (…)” Wil je je morele wijsheid opkrikken? Dan kun je beter een avondje Netflix kijken en er met je vrienden over nakaarten dan het werk van dode filosofen lezen.”

Hét excuus om ongegeneerd Goede Tijden, Slechte Tijden te volgen dus. Als je dat niet al deed.

Bron | Humo
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant