Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Seksuele voorlichting: hoe pak jij dat aan?

seksuele_voorlichting.png

Hoe pak jij dat aan: praten met je puber over verliefdheid en verkering? In de meeste gevallen gaat het vanzelf, maar niet altijd… Ook al lijkt je zoon of dochter nog zo jong, het is zinvol om dan toch ‘het’ gesprek te voeren. Maar hoe pak je dat aan? Hierbij een aantal tips!

Gesprek niet vermijden!

Praten met je puber over seks heeft zeker zin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren die goed voorgelicht zijn, beter voorbereid zijn op de eerste keer. Als ouder is het dus belangrijk om je kind bij de voorbereiding te helpen door regels te stellen, afspraken te maken, maar ook om voorbeelden en advies geven. Je kind wordt daar weerbaarder van en kan zo meer over seks – en alles wat daarbij komt kijken – leren.

1. Gouden regels: LOVE

Er zijn vier gouden regels bij de seksuele opvoeding van je puber. De eerste is: let op je puber. Zorg dat je weet waar je puber mee bezig is. Welke vrienden, welke internetsites, wat voor feestjes? Hoe kijken de vrienden aan tegen liefde, relaties en seks? Let ook op het gedrag van je puber. Tweede regel: open communicatie. Als je open vragen stelt, nodig je je puber uit om iets te vertellen.  Derde regel: voorbeeld geven. Kinderen pikken veel op van wat ze thuis zien en horen. Wees je daar bewust van als je bijvoorbeeld over anderen oordeelt. Vierde regel: er zijn voor je puber. Zorg dat je tijd voor je kind hebt, besteed echte aandacht aan je puber.

Kijk voor uitgebreide informatie over deze gouden regels op www.uwkindenseks.nl/love.

2. Kies het juiste moment

Begin een gesprek over seksuele voorlichting als je samen iets aan het doen bent. Ga dus niet op de bank zitten met als openingszin ‘Ik wil eens met je praten…’

3. Goede informatie

Zorg dat je zelf kennis hebt over veilig vrijen en weet wat er aan anticonceptie beschikbaar is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er op feestjes zoals gebeurt, wat je puber online doet, wat zijn/haar leefwereld is en wat hij/zij op het vlak van de liefde doet.

4. Praktische tips en voorbeelden

Veel ouders denken dat hun zoon of dochter nog niet met de liefde bezig is. Toch zijn kinderen vaak verder dan je denkt. Kijk op de website www.hoepakjijdataan.nl voor praktische tips en voorbeelden over veilig vrijen, flirten en versieren, over wat je wel en niet op internet deelt, over homoseksualiteit, over aan- en uitmaken van relaties, over respectvol omgaan met de andere sekse en noem maar op. Bekijk ook onderstaand filmpje!

Hoe pak jij het aan + win?

Heb jij ook een zoon of dochter in de pubertijd? Deel je tips en ervaringen met andere ouders door dit formulier in te vullen. Je maakt dan eveneens kans op een bioscoopbon voor het hele gezin!

Ook interessant