Een stel in bed, onder de dekens. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Seks na je vijftigste: ‘De hoeveelheid neemt misschien af, de kwaliteit wordt beter’

Er wordt wel eens gedacht dat je na een bepaalde leeftijd geen seks meer hebt, maar niets is minder waar. Sterker nog, vijftigplussers geven hun seksleven een hoger cijfer dan jongeren. Seks wordt desondanks nog steeds gezien als taboeonderwerp, maar Rob Schipper, uroloog en auteur van De beste seks heb je na je 50ste, probeert dit te doorbreken.

Op oudere leeftijd blijkt het nog steeds moeilijk om over seks te praten, terwijl 92 procent van de zestigplussers aangeeft dat seks belangrijk is voor de relatie. “We leven in een wereld waarin iedereen jong wil blijven en waarbij we vechten tegen ouder worden. Seks wordt niet geassocieerd met veroudering, maar met jong en mooi zijn. Die gedachte zorgt ervoor dat ouderen misschien minder met seks bezig zijn,” zegt Schipper

Boek

Schipper schreef het boek De beste seks heb je na je 50ste om het taboe van praten over seks als je ouder bent te verbreken. “Sterker nog, mensen van boven de vijftig geven hun seksleven een hoger cijfer dan jongeren. Dus ook al neemt de hoeveelheid misschien af, de kwaliteit wordt beter.” Volgens Schipper weten we niet allemaal even goed hoe ons lijf werkt. “Als ik aan iemand vraag of hij is klaargekomen dan vraagt diegene zich af wat ik bedoel. Heb ik het dan over de zaadlozing of heb ik het over het gevoel dat een orgasme geeft? Of misschien over allebei? Er mist heel veel kennis over seks, dus het is een voorlichtingsboek voor ouderen.”

Erectieproblemen

In de praktijk van Schipper kloppen vooral mannen aan met erectieproblemen. “Mannen vinden het moeilijk om hierover te praten en vermijden het onderwerp vaak waardoor de intimiteit en het seksuele contact verdwijnt. Er heerst een schaamte en schuldgevoel, terwijl seks veel meer is dan een erectie. Zeker bij oudere mannen zie je dat het lastiger wordt om een erectie te krijgen en vast te houden.”

Toch hoeft die erectie volgens Schipper niet centraal te staan tijdens de seks. Er zijn volgens hem andere manieren om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen en dat geldt ook voor vrouwen. “Seks is meer dan alleen geslachtsgemeenschap en penetratie is niet het heilige doel. Zeker niet als je weet dat 75 procent van de vrouwen überhaupt niet klaarkomt door penetratie. Seks is wat je er samen van maakt en hoe je het samen beleeft.”

Behandeling erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. De oorzaak moet dan ook als eerst onderzocht worden. Erectieproblemen kunnen onder andere ontstaan door een operatie bij prostaatkanker. De prostaat wordt in dit geval verwijdert waardoor er zenuwen kunnen beschadigen. Hierdoor kan het zijn dat een erectie niet meer mogelijk is. Mannen kunnen geholpen worden door op een kunstmatige manier de erectie op te wekken. Dat kan met een injectie in de penis, met een vacuümpomp of bijvoorbeeld met pillen.

Heeft het erectieprobleem een psychische oorzaak? Dan kun je kun je in gesprek gaan met een seksuoloog. “Je moet proberen die vicieuze cirkel te doorbreken. Als de penis niet stijf wordt en je blijft daar aan denken ligt daar de focus op en wordt hij weer slap. Je hebt natuurlijk ook nog de optie van het bekende blauwe pilletje. Wat daar zo fijn aan is, is dat mannen daar weer een beetje zelfvertrouwen van krijgen.”

Hormonen en overgang

Niet alleen mannen hebben moeite met opgewonden worden als ze ouder worden. De overgang kan zorgen voor opvliegers en somberheid. Daarbij kan het hormoon oestrogeen, dat ervoor zorgt dat je als vrouw opgewonden raakt en zin hebt in seks, afnemen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar is wel een veelvoorkomend probleem. Ook bij mannen spelen hormonen een grote rol. Het testosteron, dat hetzelfde effect heeft als oestrogeen bij vrouwen, neemt na het vijftigste levensjaar ongeveer één tot anderhalf procent per jaar af.

“Vrouwen kunnen daar eventueel hormonen voor slikken of vaginale hormooncrèmes voor gebruiken,” meldt Schipper. “Het probleem daarvan is dat je de overgang als het ware tegen wilt gaan, terwijl dat onvermijdelijk is. Je kunt het afremmen, maar hoe lang doe je dat dan? Dat is het lastige. Aan de andere kant kun je wel zorgen dat, als je minder makkelijk opgewonden raakt, je meer de tijd neemt en je focust op het opgewonden worden. Probeer eens een andere omgeving, speeltjes of glijmiddel.”

Schaamte

Het taboe op dit onderwerp ligt niet bij de ouderen zelf, denkt Helene van Santen, hoofdredacteur van Margriet. Tegen Editie NL zegt ze: “De doelgroep voelt zelf geen schaamte, het is een taboe bij jongeren. Zij denken dat seks niet bij ouderen hoort. De oudere generaties zijn juist minder preuts: onze moeders lagen topless op het strand.” Het valt Helene op dat vrouwen anders naar seks gaan kijken op oudere leeftijd. “Ze zijn vaak positiever over hun lichaam dan jongeren. Vrouwen zeggen: ik ken mijn lichaam beter, de focus ligt meer op seks zelf dan op orgasme, en er is ook meer tijd omdat de kinderen uit huis zijn.”

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden